ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Πράσινο Κύμα

ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Αναπαραγωγή Βίντεο
ΔΙΚΤΥΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Το Νέο Δάσος συνομιλεί με τα μνημεία των ανθρώπων

Είναι αλήθεια πως η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Εύβοιας δεν έχει λάβει, ως τώρα, την αναγνώριση που της αξίζει, καθώς τα περισσότερα μνημεία παραμένουν άγνωστα τόσο στους κατοίκους της όσο και τους επισκέπτες.

Στο νησί ξεχωρίζουμε τρία σημαντικά δίκτυα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς:

Φράγκικη - Ενετική Εύβοια (13ος – 15ος αι.):

Σε όλο το νησί έχουν εντοπιστεί 55 πύργοι της λατινοκρατίας (φράγκικης και ενετικής περιόδου), 10 εκ των οποίων βρίσκονται στην Βόρεια Εύβοια. Μόνο τρεις από αυτούς της Β. Εύβοιας σώζονται ακέραιοι, ο Πύργος στις Ροβιές, ο Πύργος της Μονής Γαλατάκη και ο Πύργος Δροσίνη στις Γούβες, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε ερειπιώδη κατάσταση.

Βιομηχανική Εύβοια (19ος – 20ος αι.):

Ο όρος «Βιομηχανική Αρχαιολογία» υιοθετήθηκε μεταπολεμικά και περιλαμβάνει βιομηχανικά κτήρια και άλλες προβιομηχανικές κατασκευές. Στην Βόρεια Εύβοια εντοπίζονται παλιά εργοστάσια αλιπάστων, λευκολίθου, χαρτοποιίας, αλλά και πολλά λιοτρίβια, νερόμυλοι, γεφύρια, ασβεστοκάμινα, κ.α., μάρτυρες της βιομηχανικής ανάπτυξης του νησιού. Αρκετά από αυτά είναι κηρυγμένα ως νεώτερα μνημεία, τα περισσότερα όμως όχι, καθώς δεν είναι καν γνωστά στο ευρύ κοινό. Κάποια από αυτά έχουν αποκατασταθεί και φιλοξενούν νέες χρήσεις, όπως το Kaminos Resort στα Κατούνια (πρώην εργοστάσιο λευκολίθου) και το κτήμα Κανδήλι στο Προκόπι (πρώην Κονάκι Αχμέτ Αγά – Baker).

Νεοκλασική Εύβοια (19ος – 20ος αι.):

Οι σημαντικότεροι οικισμοί νεοκλασικής φυσιογνωμίας είναι η Αιδηψός και η Λίμνη, ενώ νεοκλασικά κτίσματα συναντάμε και σε άλλους οικισμούς, όπως στην Ιστιαία. Μεγάλος αριθμός κτηρίων, τόσο στην Αιδηψό όσο και στην Λίμνη, είναι χαρακτηρισμένα ως νεώτερα μνημεία, χωρίς όμως οι οικισμοί να έχουν κηρυχθεί ως παραδοσιακοί ή να προστατεύεται το ιστορικό τους κέντρο.

Οι τρεις αυτές κατηγορίες μνημείων δεν σημαίνει ότι είναι και οι πιο σημαντικές. Στην Βόρεια Εύβοια υπάρχουν πολυάριθμες μεταβυζαντινές εκκλησίες και σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι. Τα τρία όμως αυτά δίκτυα ιστορικών κτηρίων είναι τα λιγότερο προβεβλημένα και κατά συνέπεια τα πιο ευάλωτα, για αυτό η ανάδειξή τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την προστασία και ανάδειξή τους είναι τα εξής:

 1. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ & ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ
  Καταγραφή στον χάρτη και αποδελτίωση των μνημείων, καθώς και πιθανή σχεδιαστική αποτύπωση κάποιων εξ αυτών από φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής/Τοπογράφων, από ΜΚΟ σχετικές με τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ή με ένταξή τους σε προγράμματα ψηφιακής καταγραφής μνημείων. Αξιοποίηση υφιστάμενων φοιτητικών και διπλωματικών εργασιών, καθώς και διδακτορικών διατριβών σχετικών με το αντικείμενο.

 1. ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
  Εξασφάλιση προσβασιμότητας, τόσο υλικής όσο και άυλης. Καθαρισμός και σήμανση των διαδρομών προς τα μνημεία από τον Δήμο, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, Συλλόγους (εξωραϊστικούς, πεζοπορικούς, κ.α.). Δημιουργία ψηφιακών ξεναγήσεων από εταιρείες ψηφιακών εφαρμογών για smartphones, κ.λπ.

 1. ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ:
  Πληροφοριακό υλικό σχετικό με τα μνημεία σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις της περιοχής. Εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία. Στέγαση νέων χρήσεων στα μνημεία, όπως δημόσιων υπηρεσιών, ξενώνων, σχολείων, κ.α. Τέλος, διοργάνωση δράσεων με άνοιγμα των μνημείων και των ιστορικών κτηρίων (δημόσιων και ιδιωτικών) στο κοινό, για λίγες μέρες κάθε χρόνο, με δωρεάν ξεναγήσεις, ως ένα είδος γιορτής της αρχιτεκτονικής.

 1. ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:
  Για όσα μνημεία κριθεί εφικτό, χρηματοδότηση αρχικά της μελέτης αποκατάστασής του ή ανάθεση της εκπόνησής της σε Πολυτεχνεία της χώρας από φοιτητές. Στη συνέχεια, χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης. Η χρηματοδότηση και των δύο φάσεων θα γίνει από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Αντώνης Τρίτσης, Πράσινο Ταμείο, Ιδιωτικές χορηγίες).