Διεπιστημονικό πρόγραμμα 6 ημερών για την περιβαλλοντική κρίση τον Δεκέμβριο στη Βόρεια Εύβοια για φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το 1ο Διεπιστημονικό Σχολείο για την Περιβαλλοντική Κρίση οργανώνεται στις 17-22 Δεκεμβρίου στα Λουτρά Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ινστιτούτου για την Προώθηση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Τεχνών, Επιστημών και Τεχνολογίας (ARISTEiA-Institute for the Advancement of Research and Education in Arts, Sciences, and Technology) των ΗΠΑ και της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, της οποίας προΐσταται ο κ. Σταύρος Μπένος.

Κεντρικός στόχος του Προγράμματος είναι η διεπιστημονική προσέγγιση της περιβαλλοντικής κρίσης μέσα από τη σύνθεση διαφόρων επιστημών που περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα αντικειμένων από τη Βιολογία, τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και την Ιατρική έως τη Νομική, τις Οικονομικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιστημονικές διαλέξεις, ενότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής συμβουλευτικής για την επόμενη γενιά επιστημόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε ερευνητικά projects με στόχο να σχεδιάσουν λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την επίδραση σε όλες τις παραμέτρους της ανθρώπινης ζωής.

Το πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς δίδακτρα για 30 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα επιλεγούν με κριτήρια αριστείας. Η συμμετοχή και η διαμονή θα προσφερθούν δωρεάν. Το οικονομικό σκέλος του προγράμματος υποστηρίζεται από χορηγίες συλλόγων, εταιρειών και ιδιωτών.

Η Βόρεια Εύβοια επιλέχθηκε ως τόπος φιλοξενίας του Προγράμματος λόγω του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και οικονομικού αποτυπώματος της οικολογικής καταστροφής των πυρκαγιών του 2021 στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, διεθνούς φήμης επιστήμονες με εμπειρία σε θέματα διαχείρισης και αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας συμμετέχουν ως διδάσκοντες στο Πρόγραμμα. Την περίοδο διεξαγωγής του ISEC, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τους διδάσκοντες, τους επιστήμονες της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και τοπικούς φορείς ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.

Τα θέματα που καλύπτει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κλιματική κρίση, τη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, τη δημόσια υγεία, την ενέργεια, την οικονομική αειφορία και την επισιτιστική κρίση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για το πρόγραμμα ISEC έως τις 30 Απριλίου 2022 στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου ARISTEiA (www.ARISTEiA.us).

Το Ινστιτούτο ARISTEiA, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2019 στις ΗΠΑ από Έλληνες του εξωτερικού και της Ελλάδας με στόχο την υλοποίηση μελετών και έργων που προάγουν την αριστεία στην παγκόσμια κοινότητα δίνοντας έμφαση ωστόσο στις κοινωνίες των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας.
—————————-
Πληροφορίες και επικοινωνία
Επιστημονική οργανωτική επιτροπή του εκπαιδευτικού προγράμματος
e-mail: aristeiaus@outlook.com

Κωνσταντίνος Δροσάτος (Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου ARISTEiA και Καθγητής Ιατρικής Σχολής University of Cincinnati, ΗΠΑ)
Φαίη Μακαντάση (Διευθύντρια Ερευνών οργανισμού διαΝΕΟσις και Μέλος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας)
Σάκης Μανταλάρης (Καθηγητής Georgia Institute of Technology, ΗΠΑ)
Στράτος Ταβουλαρέας (Ταμίας Ινστιτούτου ARISTEiA, Ενεργειακός Σύμβουλος)

Δείτε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf, εδώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
WhatsApp
Skype