Αποκατάσταση του Ναού των Ταξιαρχών στην Κοκκινομηλιά της Βόρειας Εύβοιας

Τελευταία Ενημέρωση: 29/09/2023

Εξέλιξη Έργου

ΕΝΤΑΞΗ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ / ΑΝΑΘΕΣΗ
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ / ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
clock
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Προοίμιο
Το έργο υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βόρειων Σποράδων, η οποία έχει και την ευθύνη της μελέτης και της επίβλεψης της αποκατάστασής του. Το έργο χρηματοδοτείται από χορηγίες της Οικ. Θανάση & Μαρίνας Μαρτίνου.
Το Στίγμα
Το έργο είναι σε εξέλιξη και βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης αναδόχου (εργολάβου) για τις εργασίες αποκατάστασης.
Το Επόμενο Βήμα
Εκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης έως το καλοκαίρι του 2023.

Φυσικό Αντικείμενο

Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κοκκινομηλιάς βρίσκεται στο ορεινό χωριό Κοκκινομηλιά του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια. Αποτελεί ενοριακό ναό της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ιστιαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων. Ο ναός αποτελείται από τον κυρίως ναό, τον πρόναο, το νότιο πρόπυλο, και ένα βοηθητικό κτίσμα. Η κατασκευή του ναού χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα.

Οι φθορές που προκλήθηκαν στον Φέροντα Οργανισμό (Φ.Ο.) του Ναού από την πυρκαγιά, είναι:

Στις εξωτερικές τοιχοποιίες δημιουργήθηκαν διάσπαρτες ελαφρές βλάβες (αποκολλήσεις επιχρισμάτων, ρηγματώσεις στις γωνίες των ανοιγμάτων). Σοβαρές βλάβες δημιουργήθηκαν στις κατά μήκος τοξοστοιχίες (έντονες κατακόρυφες ρωγμές κυρίως στις κορυφές των τόξων), καθώς και στον δυτικό τοίχο επάνω από την κύρια θύρα εισόδου (καύση ξύλινου πρεκιού και τοπική αποδιοργάνωση της τοιχοδομής). Στην τοιχοποιία της δυτικής όψης του πρόναου προκλήθηκαν ρηγματώσεις κυμαινόμενου εύρους, ειδικά γύρω από τα ανοίγματα. Τα ξύλινα στοιχεία του δαπέδου του γυναικωνίτη και η ψευδοροφή έχουν καεί ολοσχερώς. Ο Φ.Ο. του δαπέδου του γυναικωνίτη παρουσιάζει σοβαρές δομικές βλάβες. Επιπλέον, προκλήθηκε ολική απώλεια της στέγης και των θολωτών ψευδοροφών από ξυλεία και επίχρισμα, ενώ στο κωδωνοστάσιο δημιουργήθηκαν φθορές στα κορνιζώματα από σκυρόδεμα καθώς και στους χρωματισμούς. Σε ό,τι αφορά στις φθορές των μη φερόντων στοιχείων, αυτές περιλαμβάνουν τον εσωτερικό διάκοσμο, το δάπεδο και τα κουφώματα.

Ταυτότητα του Έργου

Φορέας Χρηματοδότησης:
Τελικός Δικαιούχος:
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βόρειων Σποράδων
Φορέας Υλοποίησης:
Ιερός Ναός Αγίων Ταξιαρχών Κοκκινομηλιάς
Προϋπολογισμός Έργου:
€700000
Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα:
2022 - 2023

Σκοπιμότητα / Αποτελέσματα / Ωφελούμενοι

Η αποκατάσταση του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών στην Κοκκινομηλιά θα ενισχύσει το θρησκευτικό συναίσθημα και θα εμψυχώσει τους κατοίκους και θα αποκαταστήσει το γόητρό τους και κυρίως θα επαναφέρει την αρχιτεκτονική και σπάνιας σημασίας εικόνα και ταυτότητα του ναού.