Δημιουργία Κινηματογραφικού Πόλου Ανταλλαγής Ιδεών και Αγοράς Ταινιών με επίκεντρο το Περιβάλλον με τον τίτλο «Εvia Film Project». ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 16/05/2024

Εξέλιξη Έργου

ΕΝΤΑΞΗ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ / ΑΝΑΘΕΣΗ
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ / ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Προοίμιο
Έχει ολοκληρωθεί η δράση για το 2022 και το 2023 με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ. Το έργο περιλαμβάνεται στον πυρήνα των έργων της Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας (Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας)
Το έργο περιλαμβάνεται στον πυρήνα των έργων της Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας (Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας)
Το Στίγμα
Επανάληψη της δράσης το 2024
Το Επόμενο Βήμα
Συνέχιση του θεσμού μετά την πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής προς τον Χωρικό Φορέα (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας), η οποία θα εδράζεται στο masterplan που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Φυσικό Αντικείμενο

Στη δράση περιλαμβάνονται έργα που αφορούν στη σύγχρονη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία, από θεσμικούς φορείς της χώρας, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι θεσμοί αυτοί του σύγχρονου πολιτισμού πρόκειται να προσδώσουν ιδιαίτερη αίγλη στην ευρύτερη πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα της Βόρειας Εύβοιας, αφού εκτός των άλλων, θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης και πεδίο δραστηριοτήτων για επισκέπτες, καλλιτέχνες και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή η έμπρακτη αποκέντρωση των τριών σπουδαίων πολιτιστικών οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), θα συμβάλει όχι μόνο στην πολιτιστική αλλά και στη συνολική ανάπτυξη της Βόρειας Εύβοιας, προετοιμάζοντας και διαμορφώνοντας ευνοϊκό κλίμα για την οικονομία του πολιτισμού και το τουριστικό προϊόν, ενώ μπορεί και αναμένεται να συγκρατήσει και να προσελκύσει νέους κατοίκους βοηθώντας στην αναζωογόνηση του τόπου. Πιο ειδικά:

Το «Εvia Film Project» είναι ένα κινηματογραφικό forum, το οποίο θα διεξάγεται κάθε χρόνο το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και θα έχει τη μορφή μιας κινηματογραφικής Αγοράς. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η Βόρεια Εύβοια σε παγκόσμιο επίπεδο, σε κινηματογραφικό think tank ιδεών γύρω από το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο θα ανακοινώνεται διεθνής πρόσκληση για συμμετοχή projects, τα οποία θα επιλέγονται από το Φεστιβάλ με την αντικειμενικότητα και πολυετή εμπειρία των διοργανωτών. Τα επιλεγμένα project θα παρουσιάζονται στην Εύβοια σε μια συγκεκριμένη περιοχή (για το 2022 στην Αιδηψό), ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται προβολές ταινιών σε ανοιχτούς χώρους αλλά και σε άλλες πόλεις, τοποθεσίες και χωριά ολόκληρης της Ευβοίας. Για τη διοργάνωση, διεκπεραίωση και ολοκλήρωση του EVIA FILM PROJECT είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου στα Ψαχνά, της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των παραγωγικών φορέων του νησιού.

Ταυτότητα του Έργου

Φορέας Χρηματοδότησης:
Τελικός Δικαιούχος:
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Φορέας Υλοποίησης:
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Προϋπολογισμός Έργου:
€260000
Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα:
30/2023 - 10/2025

Σκοπιμότητα / Αποτελέσματα / Ωφελούμενοι

Σκοπός είναι να τοποθετηθεί στον εθνικό και διεθνή κινηματογραφικό χάρτη, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα κινηματογραφικό think tank για την επεξεργασία ιδεών γύρω από το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, υπενθυμίζοντας και αναδεικνύοντας τη σημασία του Δάσους. Ωφελούμενοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής, καλλιτέχνες, επιστήμονες, cinefilm, επιχειρηματίες, φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών, επισκέπτες κ.ά.