Εκπαιδευτική, Καλλιτεχνική και Περιβαλλοντική δράση σε 2 επιλεγμένες περιοχές της Εύβοιας ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Τελευταία Ενημέρωση: 16/05/2024

Εξέλιξη Έργου

ΕΝΤΑΞΗ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ / ΑΝΑΘΕΣΗ
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ / ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Προοίμιο
Έχει ολοκληρωθεί η δράση για το 2022 και το 2023 με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ. Το έργο περιλαμβάνεται στον πυρήνα των έργων της Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας (Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας).
Το έργο περιλαμβάνεται στον πυρήνα των έργων της Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας (Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας)
Το Στίγμα
Επανάληψη της δράσης το 2024.
Το Επόμενο Βήμα
Συνέχιση του θεσμού μετά την πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής προς τον Χωρικό Φορέα (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας), η οποία θα εδράζεται στο masterplan που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Φυσικό Αντικείμενο

Στη Δράση περιλαμβάνονται έργα που αφορούν στη σύγχρονη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία, από θεσμικούς φορείς της χώρας, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι θεσμοί αυτοί του σύγχρονου πολιτισμού πρόκειται να προσδώσουν ιδιαίτερη αίγλη στην ευρύτερη πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα της Βόρειας Εύβοιας, αφού εκτός των άλλων θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης και πεδίο δραστηριοτήτων για επισκέπτες, καλλιτέχνες και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η έμπρακτη αποκέντρωση των τριών σπουδαίων πολιτιστικών οργανισμών, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), θα συμβάλει όχι μόνο στην πολιτιστική αλλά και στη συνολική ανάπτυξη της Βόρειας Εύβοιας, προετοιμάζοντας και διαμορφώνοντας ευνοϊκό κλίμα για την οικονομία του πολιτισμού και το τουριστικό προϊόν, ενώ μπορεί και αναμένεται να συγκρατήσει και να προσελκύσει νέους κατοίκους, βοηθώντας στην αναζωογόνηση του τόπου. Πιο ειδικά:

Αφορά στη δημιουργία εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε κεντρικές πλατείες και χώρους της, καθώς και δημιουργικών δράσεων με αφορμή το περιβάλλον και την τέχνη σε δύο επιλεγμένες περιοχές της Εύβοιας (Λίμνη  και Κουρκουλοί)  και με βασικούς «πρωταγωνιστές» τους τοπικούς φορείς και κατοίκους που εστιάζουν σε τοπικά έθιμα και παραδόσεις (π.χ. σύλλογοι γυναικών, μουσική/χορωδία, συλλογική μαγειρική, χοροί, κ.λπ.) Pop up δράσεις σε διάφορα μέρη της Βόρειας Εύβοιας στα θέματα του εργαστηρίου [σύντομες παρουσιάσεις, μουσικά/χορευτικά δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικά δρώμενα, συνεργασία με τοπικούς φορείς, κ.λπ.] Συμμετοχή σε φεστιβάλ (τοπικά, ευρωπαϊκά, διεθνή κ.λπ.) με στόχο την ενίσχυση και εξωστρέφεια της τοπικής κουλτούρας, οικονομίας και οικολογικής συνείδησης.  Συστηματική καταγραφή της μεθοδολογίας (documentation) σε βίντεο με στόχο τη δημιουργία ερευνητικού υλικού. Δημιουργία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου με τοπικές ομάδες εμπνευσμένη από τη διαδικασία εργαστηρίων, μελέτης περιοχών της Εύβοιας και συνδιαλλαγής με τους ντόπιους, η οποία ταξιδεύει στην Εύβοια με τελική παρουσίαση στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ τον Δεκέμβριο του 2023

Ταυτότητα του Έργου

Φορέας Χρηματοδότησης:
Τελικός Δικαιούχος:
Εθνική Λυρική Σκηνή
Φορέας Υλοποίησης:
Εθνική Λυρική Σκηνή
Προϋπολογισμός Έργου:
€300000
Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα:
03/2024 - 10/2026

Σκοπιμότητα / Αποτελέσματα / Ωφελούμενοι

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της τοπικής κουλτούρας και της οικολογικής συνείδησης, η υποστήριξη της δημιουργικής σχέσης των ντόπιων με τη φύση, την τέχνη, η επαφή των κατοίκων με καλλιτέχνες, εκπαιδευτές και ερευνητές απ’ όλη την Ελλάδα. Επίσης, η ενίσχυση του πολιτισμού, της τέχνης σε τοπικό επίπεδο (έθιμα, crafts, παραδοσιακή τοπική μουσική) και σε παγκόσμιο επίπεδο (επαφή με τις σύγχρονες τεχνικές του μουσικού θεάτρου, όπως αυτό υπηρετείται από την Εθνική Λυρική Σκηνή), καθώς και η καλλιέργεια της κουλτούρας του zero waste – μηδενικού αποτυπώματος. Ωφελούμενοι:

  • Τοπικές ομάδες.
  • Συμμετέχοντες στα ανοιχτά εργαστήρια (μουσικής, χορού, χειροτεχνίες).
  • Τοπικοί φορείς – κάτοικοι στις ανοιχτές pop up δράσεις κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων σε κεντρικές πλατείες και χώρους. 
  • Θεατές παραστάσεων σε Αθήνα και Εύβοια.