Κτήριο Αγίων Αναργύρων – Μουσείο Βόρειας Εύβοιας

Τελευταία Ενημέρωση: 03/04/2023

Εξέλιξη Έργου

clock
ΕΝΤΑΞΗ
clock
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ / ΑΝΑΘΕΣΗ
clock
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ / ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
clock
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Προοίμιο
Το έργο περιλαμβάνεται στον πυρήνα των έργων της Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας (Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας)
Το Στίγμα
Αναμονή της σχετικής πρόσκλησης για την ένταξη της χρηματοδότησης του έργου στην Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας (ΕΣΠΑ 21-27 | ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας)
Το Επόμενο Βήμα
Ένταξη της μελέτης.

Φυσικό Αντικείμενο

Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του οικισμού των Λουτρών Αιδηψού αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού που είναι σε εξέλιξη, μέσω του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, με επίκεντρο τον Ιαματικό Τουρισμό Ευεξίας. 

Οι παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες έτσι ώστε να καταστούν τα Λουτρά Αιδηψού ελκυστική περιοχή και να μετεξελιχθούν σε Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού Ευεξίας, και οι οποίες μεταξύ τους είναι αλληλένδετες και συμπληρωματικές, είναι οι παρακάτω:

  • Ανάπλαση δημόσιου χώρου.
  • Διαχείριση και διανομή ιαματικών νερών.
  • Υδροθεραπευτήριο (Υ/Θ) Εκχώρηση σε ιδιώτη.
  • Ανακαίνιση κτηρίων: Καταλύματα και παροχή υπηρεσιών

Στο πλαίσιο του παραπάνω ολιστικού σχεδιασμού για τα Λουτρά Αιδηψού, εντάσσεται και το κτήριο των Αγ. Αναργύρων, το οποίο έχει ήδη περάσει στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και απαιτούνται σωστικές παρεμβάσεις στο μνημειακό τμήμα του. Με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει πολιτιστικό πόλο αλλά και αναπτυξιακό πόρο για τη Βόρεια Εύβοια. Το κτήριο είναι κηρυγμένο μνημείο (έργο του Ε. Τσίλλερ) και αποτέλεσε το πρώτο Υδροθεραπευτήριο της χώρας. Στόχος της αποκατάστασής του είναι να λειτουργήσει ως συνεδριακό κέντρο, σε συνδυασμό με δραστηριότητες ιατρικού τουρισμού και ευεξίας, παράλληλα με τη φιλοξενία μουσειακών εκθεσιακών χρήσεων και άλλων δράσεων τέχνης και πολιτισμού.

Ταυτότητα του Έργου

Φορέας Χρηματοδότησης:
Τελικός Δικαιούχος:
ΣΚΑΠΑΝΗ Α.Ε.
Φορέας Υλοποίησης:
ΥΠΠΟΑ
Προϋπολογισμός Έργου:
€40000
Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα:
01/2024 - 12/2027

Σκοπιμότητα / Αποτελέσματα / Ωφελούμενοι

Το κτήριο των Αγίων Αναργύρων πρόκειται να αποκατασταθεί και να προσδώσει αίγλη και κύρος στην ευρύτερη ανάπλαση των Λουτρών Αιδηψού. Παράλληλα, θα προσελκύσει επιστήμονες και ερευνητές από τον χώρο της ιστορίας, του πολιτισμού, καθώς και επισκέπτες της περιοχής, δίνοντας επιπλέον έρεισμα στη λουτρόπολη για ανάκτηση της παλιάς της αίγλης και εικόνας, από την οποία θα ωφεληθούν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επιχειρηματίες.