Μουσειακή Έκθεση στους Ωρεούς

Τελευταία Ενημέρωση: 17/07/2023

Εξέλιξη Έργου

clock
ΕΝΤΑΞΗ
clock
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ / ΑΝΑΘΕΣΗ
clock
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ / ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
clock
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Προοίμιο
Το έργο περιλαμβάνεται στον πυρήνα των έργων της Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας (Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας)
Το Στίγμα
Αναμονή της σχετικής πρόσκλησης για την ένταξη της χρηματοδότησης του έργου στην Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας (ΕΣΠΑ 21-27 | ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας)
Το Επόμενο Βήμα
Πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής προς τον Χωρικό Φορέα (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας), η οποία θα εδράζεται στο masterplan που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Φυσικό Αντικείμενο

Η Αρχαιολογική Συλλογή Ωρεών βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο, σε επαφή με την πλατεία, όπου εκτίθεται το μαρμάρινο άγαλμα του ταύρου των Ωρεών, το οποίο  βρέθηκε το 1965 στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του λιμανιού και αποτελεί σύμβολο της πόλης. Η συλλογή περιλαμβάνει λίθινα εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, ήτοι επιτύμβιες στήλες από δύο νεκροταφεία της ευρύτερης περιοχής –θέση Μνήματα και θέση Κολώνα. Επίσης, φιλοξενούνται: μέγα επιτύμβιο ανάγλυφο των αρχών του 4ου αι. π.Χ., διπλή επιγραφή για την ανακαίνιση του ναού της Προσηώας Αρτέμιδος του Αρτεμισίου, αρχαϊστική ερμαϊκή στήλη που βρέθηκε στην είσοδο του κάστρου των Ωρεών, ερμαϊκή στήλη ρωμαϊκών χρόνων από την Αιδηψό, επιτύμβιο μνημείο με μορφή λέοντα, επιτύμβια στήλη νέου παιδιού με σκύλο, ρωμαϊκό αντίγραφο κορμού δισκοφόρου.

Για τις ανάγκες της έκθεσης των παραπάνω, είναι αναγκαία η κατασκευή νέου κτηρίου, στη θέση του ήδη υπάρχοντος, το οποίο να καλύπτει σύγχρονες μουσειακές απαιτήσεις.

Ταυτότητα του Έργου

Φορέας Χρηματοδότησης:
Τελικός Δικαιούχος:
ΣΚΑΠΑΝΗ Α.Ε.
Φορέας Υλοποίησης:
ΥΠΠΟΑ - Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού
Προϋπολογισμός Έργου:
€100000
Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα:
01/2024 - 12/2027

Σκοπιμότητα / Αποτελέσματα / Ωφελούμενοι

Η Αρχαιολογική Συλλογή των Ωρεών, μέσα από τη φιλοξενία της σε ένα σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα, θα αναβαθμιστεί, θα αποτελέσει πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών και θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.