Πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα – Τοπικό πολιτιστικό κεφάλαιο

Τελευταία Ενημέρωση: 13/02/2023

Εξέλιξη Έργου

clock
ΕΝΤΑΞΗ
clock
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ / ΑΝΑΘΕΣΗ
clock
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ / ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
clock
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Προοίμιο
Το έργο περιλαμβάνεται στον πυρήνα των έργων της Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας (Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας)
Το Στίγμα
Αναμονή της σχετικής πρόσκλησης για την ένταξη της χρηματοδότησης του έργου στην Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας (ΕΣΠΑ 21-27 | ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας)
Το Επόμενο Βήμα
Πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής προς τον Χωρικό Φορέα (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας), η οποία θα εδράζεται στο masterplan που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Φυσικό Αντικείμενο

Η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός πολιτιστικών και αθλητικών δρώμενων και γεγονότων και η μετεξέλιξή τους σε θεσμούς αποτελούν έναν ακόμη στόχο αλλά και μέσο για την αναζωογόνηση της περιοχής με πρωταγωνιστές την τοπική κοινωνία και άρμα την πολιτιστική ιστορία και κληρονομιά της Βόρειας Εύβοιας. Επιπλέον, η συμμετοχή της επιστημονικής, εκπαιδευτικής και κυρίως καλλιτεχνικής κοινότητας της χώρας, μέσα από δομές, πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, καθώς και η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως π.χ. η κινηματογραφική εκπαίδευση, μπορούν να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν τόσο την τοπική κουλτούρα και παιδεία, όσο και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Η ανάδειξη του τοπικού πολιτιστικού της κεφαλαίου αποτελεί μία ακόμη στόχευση. Για παράδειγμα, συλλογές με ιδιαίτερο ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα, χειροτεχνικές δημιουργίες κ.ά. αποτελούν την παρακαταθήκη, το συγκριτικό πλεονέκτημα αλλά και το χρέος της τοπικής κοινωνίας, τόσο για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης όσο και για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτιστικής πραγματικότητας, η οποία θα βασίζεται στην τοπική ιστορία και παράδοση και θα προσβλέπει σε μια σύγχρονη εικόνα και ταυτότητα. Η διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό και την τοπική επιχειρηματικότητα εν γένει υποστηρίζεται και πραγματώνεται μέσω της αξιοποίησης όλων των τοπικών σημείων υπεροχής, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το περιβάλλον και τη διατήρηση του, με αρωγό το πλούσιο τοπικό κεφάλαιο και στόχευση την αύξηση της επισκεψιμότητας της Βόρειας Εύβοιας. 

Οι δράσεις είναι:

 1. Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης, Αρτεμίσιον 480π.Χ. – Μετατροπή σε ετήσιο θεσμό
 2. Ετήσιος Θεσμός της παράστασης «Ελληνικός Κινηματογράφος… η συνέχεια» στη Λίμνη Ευβοίας
 3. Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας
 4. Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης
 5. North Evia Sculpture Route
 6. Υποστήριξη της Έκθεσης «Ελληνική Παραδοσιακή Ενδυμασία – Συλλογή Ανδρέα Πέρη Παπαγεωργίου»
 7. Διήμερη γιορτή χειροτεχνίας

Ταυτότητα του Έργου

Φορέας Χρηματοδότησης:
Τελικός Δικαιούχος:
ΣΚΑΠΑΝΗ Α.Ε.
Φορέας Υλοποίησης:
ΣΚΑΠΑΝΗ Α.Ε.
Προϋπολογισμός Έργου:
€350000
Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα:
12/2022 - 12/2025

Σκοπιμότητα / Αποτελέσματα / Ωφελούμενοι

 1. Η μετατροπή του ιστορικού μαραθωνίου σε θεσμό έχει σκοπό να αναδείξει το ιστορικό βάθος της περιοχής και της αθλητικής ιδέας και να προσελκύσει αθλητές και επισκέπτες, με θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και την εξωστρέφεια της περιοχής.
 2. Η συνέχιση της συλλογικής τοπικής δραστηριότητας στο μουσικοχορευτικό πεδίο, στο οποίο η Λίμνη Ευβοίας έχει μακρά παράδοση, θα ενισχύσει την εικόνα, θα τονώσει την ψυχολογία των κατοίκων, ενώ θα προσελκύσει ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
 3. Η συμμετοχή ολόκληρης της καλλιτεχνικής εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας θα συμβάλει και θα στηρίξει τους στόχους και τις επιδιώξεις του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας στο πεδίο του πολιτισμού, καθώς θα βοηθήσει ιδιαιτέρως στην τόνωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ωφελούμενοι θα είναι η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, οι επιχειρηματίες, οι επισκέπτες και η τοπική κοινωνία εν γένει. 
 4. Σκοπό έχει τη διαμόρφωση κινηματογραφικής παιδείας και κουλτούρας, καθιστώντας την οδηγό για το νέο πολιτιστικό οικοσύστημα που διαμορφώνεται στη Βόρεια Εύβοια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της πολιτιστικής νέας πραγματικότητας με την εμπλοκή νέων και δασκάλων, συντελώντας στη συναισθηματική ανάταση των νέων της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολο.
 5. Σκοπός είναι η επαφή των κατοίκων, των επισκεπτών και των εμπλεκομένων με τη φύση και την τέχνη σε έναν διάλογο, ο οποίος οφείλει να είναι διαρκής και δημιουργικός. Η καλλιτεχνική κοινότητα της Εύβοιας, αλλά και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συμμετάσχουν και θα ωφεληθούν από το εγχείρημα σε μία προσπάθεια να τονωθεί η τέχνη, η τοπική κοινωνία και οικονομία. 
 6. Η ανάδειξη της ιστορικής αυτής συλλογής αποτελεί σκοπό με τοπικό και υπερτοπικό χαρακτήρα. Το πολιτιστικό οικοσύστημα της περιοχής θα τονωθεί περαιτέρω, ενώ θα προσελκύσει επισκέπτες, επιστήμονες και φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 7. Σκοπός είναι η ενίσχυση της τοπικής χειροτεχνικής δραστηριότητας και η παρακίνηση για περαιτέρω ενεργοποίηση νέων χειροτεχνών και καλλιτεχνών. Η διήμερη αυτή γιορτή θα τονώσει την τοπική κοινωνία και οικονομία, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει κατάλληλο κλίμα για επίσκεψη και διαμονή, τονώνοντας έτσι το τουριστικό ρεύμα της περιοχής.