Evia meta: Παραλαβή της Μελέτης Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον Πολιτισμό «Ο Πολιτισμός Είναι και Πάει Παντού»

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 η παραλαβή της Μελέτης Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον Πολιτισμό της Βόρειας Εύβοιας, η οποία είχε ανατεθεί τον περασμένο Οκτώβριο από την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας στη μελετητική εταιρεία «ΕΤΑΜ Ανώνυμη Εταιρεία Συμβουλευτικών και Μελετητικών Υπηρεσιών», η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο εν λόγω θεματικό πεδίο. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον Όμιλο INTERAMERICAN.

Τη Μελέτη παρέλαβε η Επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής, την οποία συγκροτούν ο κ. Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, ο κ. Γιώργος Βελιώτης, μέλος διοίκησης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας του Ομίλου INTERAMERICAN, ο κ. Γιάννης Ρούντος, έως πρόσφατα Διευθυντής του Τομέα των Εταιρικών Υποθέσεων, Εξωτερικής Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας – Βιωσιμότητας της INTERAMERICAN ως εξ ορισμού εκπρόσωπος της χορηγού εταιρείας και η κα Μαρία Σοφικίτου, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Η Μελέτη αναπτύσσεται στα εξής πέντε κεφάλαια: α) περίληψη, β) υφιστάμενη κατάσταση, γ) S.W.O.T. analysis, δ) εξειδίκευση στρατηγικής, ε) έργα και δράσεις – που έχουν κοστολογηθεί και είναι ώριμα προς ένταξη στην Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας – καθώς και δικαιούχοι αυτών. Επίσης, η Μελέτη έχει λάβει υπόψη τα «όνειρα» της τοπικής κοινωνίας, μετά από την καταγραφή – αποτύπωση της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία έχει ενσωματωθεί στο παράρτημά της.

Eπιπλέον, η Μελέτη συνδέει το πολιτιστικό προϊόν της περιοχής με το φαινόμενο της αγροδιατροφής, την Οικονομία του Πολιτισμού και το Νέο Δάσος, που αποτελεί τον πυρήνα του ολιστικού και ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού του Προγράμματος Αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γιάννης Ρούντος, δήλωσε μεταξύ άλλων πως το «“ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ” απαντά στο θεμελιώδες τρίπτυχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, στις ανάγκες για την Οικονομία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον, καθώς οι περισσότεροι από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) καλύπτονται από τα έργα: Υγεία, εργασία, αστική ζωή και μετακίνηση, ανάπλαση περιβαλλοντική, κουλτούρα-εκπαίδευση και άλλοι Στόχοι». Ανέφερε μάλιστα πως το «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ» είναι ένας καλός πιλότος για την ανασυγκρότηση κι άλλων περιοχών στη χώρα.

Ο κ. Γιώργος Βελιώτης, αμέσως μετά, εξέφρασε την ικανοποίηση του Ομίλου για την αρτιότητα της μελέτης που εκπόνησε η  εταιρεία ΕΤΑΜ Α.Ε., και ευχαρίστησε τους μελετητές της, κ.κ. Νίκο Δρακωνάκη και Χρύσα Παγκάλου. Επίσης, συνεχάρη τον κ. Μπένο και τους συνεργάτες του για τον ολιστικό χαρακτήρα του Προγράμματος Ανασυγκρότησης.

Τέλος, ο κ. Μπένος  ευχαρίστησε τους μελετητές για την υποδειγματική Μελέτη και τον Όμιλο INTERAMERICAN για την ουσιαστική συμβολή του στην υλοποίηση αυτού του έργου. O κ. Μπένος αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας μόνιμων θεσμών στο χώρο του πολιτισμού και ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη και τους τρεις μεγάλους θεσμούς της χώρας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή για την αμέριστη υποστήριξή τους στο Πρόγραμμα. Αναφέρθηκε ακόμη, στη μέριμνα που έχει δοθεί στη Μελέτη για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προώθηση της Οικονομίας του Πολιτισμού και της Δημιουργικής Βιομηχανίας στις δυο πυρόπληκτες περιοχές. Τέλος, επεσήμανε την καίρια σημασία που έχει για το Πρόγραμμα η εποικοδομητική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο με την τοπική κοινωνία.

Το αμέσως επόμενο διάστημα έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση όλων των μελετών και η λειτουργική παράδοσή τους.

Μπορείτε να διαβάσετε τη Mελέτη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Μελέτη Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον Πολιτισμό – ETAM. AE

Στιγμιότυπο από την συνάντηση:

Στην εικόνα η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής της Μελέτης Πολιτισμού: ο κ. Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, ο κ. Γιώργος Βελιώτης, μέλος διοίκησης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας του Ομίλου INTERAMERICAN, ο κ. Γιάννης Ρούντος, έως πρόσφατα Διευθυντής του Τομέα των Εταιρικών Υποθέσεων, Εξωτερικής Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας – Βιωσιμότητας της INTERAMERICAN ως εξ ορισμού εκπρόσωπος της χορηγού εταιρείας.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
WhatsApp
Skype