ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας: Εντάξεις έργων Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς και νέων υποδομών δασικής αναψυχής στον Δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας στο πρόγραμμα Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2022 του Πράσινου Ταμείου

Σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ αναφέρει:

«Η Βόρεια Εύβοια διαθέτει ένα εξαιρετικής ποιότητας φυσικό περιβάλλον, το οποίο καταστράφηκε σε σημαντικό βαθμό από τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021.

 Το Πρόγραμμα Οικονομικής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας για την αναγέννηση της περιοχής, με επίκεντρο το «Νέο Δάσος», που συντονίζει ο κ. Σταύρος Μπένος με την ικανή ομάδα συνεργατών του, έχει επιτύχει σε χρόνο ρεκόρ να τεθεί σε εφαρμογή, ώστε η Βόρεια Εύβοια να αναγεννηθεί.

 Με προτροπή του Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκα, αμέσως μετά την ενεργοποίηση του νέου μας χρηματοδοτικού προγράμματος για το Φυσικό Περιβάλλον 2022, το Πράσινο Ταμείο ενέταξε χθες σε αυτό τα έργα του απολιθωμένου δάσους Κερασιάς και των νέων υποδομών δασικής αναψυχής στον Δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας. Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Σταθόπουλος, παρουσίασε χθες τα βασικά στοιχεία των έργων αυτών στη σχετική διαδικτυακή διαβούλευση με τους τοπικούς εκπροσώπους και τους μελετητές. Με τον τρόπο αυτό παρέχουμε το αναγκαίο χρηματοδοτικό εργαλείο, δίνουμε προτεραιότητα στην αποκατάσταση της μεγάλης φυσικής καταστροφής και θέτουμε όλες μας τις δυνάμεις στη διάθεση του Προγράμματος, ώστε η Εύβοια Μετά να είναι καλύτερη από ποτέ».

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υ.Π.ΕΝ.,  όπου τα μέλη ομόφωνα αποφάσισαν την ένταξη στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2022» δυο πολύ σημαντικών Έργων – Φωτοδοτών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας:

α) της δράσης για το απολιθωμένο δάσος Κερασιάς Εύβοιας και

β) της δράσης αποκατάστασης δασικών υποδομών στο Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η ένταξη της δράσης «Ανασκαφή, προστασία και ανάδειξη απολιθωμένων κορμών στο απολιθωμένο δάσος Κερασιάς Εύβοιας», στον ΑΠ 2 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ-ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ-ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» του Χ.Π. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2022 με τη διάθεση του συνολικού ποσού των 637.740,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) . Για το έτος 2022 προγραμματίζεται να εκταμιευθούν 496.390,00 € τα οποία θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Πράσινου Ταμείου οικονομικού έτους 2022. Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης, ήτοι 141.350 € θα εκταμιευθεί το 2023. Η εκταμίευση θα υλοποιηθεί με έκδοση εντάλματος, κατόπιν ελέγχου των παραστατικών που θα υποβληθούν από τον δικαιούχο: ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ και σύμφωνα με τον ΟΔΗΓΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ του Χ.Π. «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις». Μπορείτε να δείτε τη σχετική Απόφαση, ΕΔΩ.

Επίσης, την ίδια ημέρα τα μέλη του ΔΣ ομόφωνα αποφάσισαν και την ένταξη της δράσης «Έργα αποκατάστασης υποδομών στους χώρους δασικής αναψυχής στο Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας», στον ΑΠ 2 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ-ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ-ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» του Χ.Π. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2022 με τη  διάθεση συνολικού ποσού 381.920,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Η υλοποίηση των παραπάνω δράσεων  θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Πράσινου Ταμείου του οικονομικού έτους 2022. Η εκταμίευση του παραπάνω ποσού θα υλοποιηθεί με έκδοση εντάλματος, κατόπιν ελέγχου των παραστατικών που θα υποβληθούν από τον δικαιούχο, που είναι το Δασαρχείο Λίμνης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σύμφωνα με τον ΟΔΗΓΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ του Χ.Π. «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις». Μπορείτε να δείτε τη σχετική Απόφαση, ΕΔΩ.

Πηγή: ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

[diazomagallery id=”dt25022022″]

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
WhatsApp
Skype