Η Τρίτη Συνάντηση Εργασίας Μελετητών για το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας

Την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021, και ώρα 18:00  – 21:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση των βασικών συντελεστών, των μελετητών και των χορηγών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με μικτό σύστημα τηλεδιάσκεψης και φυσικής παρουσίας στο ισόγειο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Την πρωτοβουλία για τη μηνιαία συνάντηση εργασίας όλων των μελετητών που εκπονούν τις θεματικές μελέτες του Προγράμματος, έχει ο  κ. Σταύρος Μπένος, ως Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Στόχος της συνάντησης είναι ο εποικοδομητικός συντονισμός των μελετητών σε όλα τα στάδια εκπόνησης των μελετών του Προγράμματος και ειδικότερα η «ζύμωση» των μελετητών με τον επικεφαλής της κεντρικής μελέτης για το Masterplan του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, κ. Νίκο Δρακωνάκη.

Η συνάντηση εργασίας ξεκίνησε με το χαιρετισμό και τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργου Γεωργαντά, για το σχεδιασμό των δυο καινοτόμων «Ολιστικών Κ.Ε.Π.», που θα εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκου, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων του Προγράμματος.

Στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας ο κ. Σταύρος Μπένος ενημέρωσε αναλυτικά τους συμμετέχοντες για την πρόοδο του σχεδίου ανασυγκρότησης, το οποίο πρόκειται να συνθέσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και τους πόρους της Βόρειας Εύβοιας σε ένα προϊόν, αξιοποιώντας το εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.), που θα αποτελέσει το θεσμικό, επιχειρησιακό και πνευματικό πυρήνα του Προγράμματος. Στο επίκεντρο της ανασυγκρότησης, όπως τόνισε ο κ. Μπένος, είναι η αναγέννηση του «Νέου Δάσους», μέσα από τη διπλή βιωσιμότητα, τις καθολικές συνέργειες και το «κύμα» μεταρρυθμίσεων.

Παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν η κα Νίκη Δανδώλου, Επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Προγραμμάτων ΕΚΤ και ο κος Γιώργος Ζερβός – Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής.

Στη συνέχεια της συνάντησης εργασίας η κα Ελισάβετ Πρέζα, Στέλεχος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας αναφέρθηκε διεξοδικά στο μείζον θέμα της διασφάλισης του Οικονομικού Χώρου των Έργων & των Δράσεων που θα ενταχθούν στην Ο.Χ.Ε. Βόρειας Εύβοιας.

[diazomagallery id=”dt02122021″]

Μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έγινε επίσης, από τον κ. Νίκο Ζούρο – Καθηγητή  Φυσικής γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αντικείμενο τη γεωμορφολογία – γεωτεκτονική, άμισθο Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, σχετικά με την ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους Κερασιάς, που είναι ένα από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά απολιθωμένα δάση.

Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις από τους συντελεστές του Προγράμματος, όπως για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Εύβοια» από την κα Μαίρη Μπελογιάννη – υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο «ΔΙΑΖΩΜΑ», και για την Πλατφόρμα Υποστήριξης της Δημόσιας Διαβούλευσης, από τον κο Χρήστο Χιώτη, σύμβουλο ψηφιακών δράσεων και μέλος της θερμοκοιτίδας του Διαζώματος “D-HUB” κ.α.

[diazomagallery id=”dt02122021α”]

Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις  από όλους τους μελετητές του Προγράμματος, όπου εξέθεσαν τις πρώτες σκέψεις για τη στρατηγική, τα έργα, τις δράσεις, τους δικαιούχος και τους φωτοδότες των υπο εκπόνηση μελετών τους.

[diazomagallery id=”dt02122021b”]

Στη συνάντηση της Τετάρτης, συμμετείχαν με φυσική παρουσία: ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς – Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και Βουλευτής Νομού Κιλκίς, ο κ. Δημήτρης Σκάλκος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ο κ. Γιώργος Κελαϊδίτης – Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, η κα Μαρία Αναγνώστου – Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, η κα Εύα Γιαλαντζή, σύμβουλος του Υφυπουργού κ. Σκάλκου σε θέματα χρηματοδότησης, η Διευθύντρια Γραφείου Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κα Μαίρη Γαλαζούλα, η κα Βάσω Μυλωνά – Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”, ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ,  ο κ. Γιάννης Γούπιος – Διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών Τ.Α. της ΕΕΤΑΑ και η κα Βίκυ Φλέγγα – Υπεύθυνη Τομέα Οικονομικής Ανάπτυξης της ΕΕΤΑΑ, και η κα Μαριλένα Σελβέρη στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Από τους μελετητές συμμετείχαν με φυσική παρουσία οι κ.κ.: Κων/νος Ζέκκος  – Γενικός Δ/ντής της ΔΡΟΜΟΣ Ε.Π.Ε., Μπέττυ Αγραφιώτου – Civil & Transportation Engineer της ΔΡΟΜΟΣ Α.Ε., Νίκος Δρακωνάκης – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  της ΕΤΑΜ, Δημήτρης Οικονόμου – καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρ. υφυπουργός Περιβάλλοντος και οι συνεργάτες του Βασίλης Γκοιμίσης και Στέλιος Τσακίρης, Ηλίας Αποστολίδης – Δασολόγος Συνιδρυτής της «ΥΛΗ», Άγγελος Τσακανίκας – Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. – Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων, Φαίη Μακαντάση – Επικεφαλής Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις, Ιωάννα Δρέττα – CEO Marketing Greece, Ξενοφών Κάππας – Γενικός Διευθυντής, στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Γιάννης Διαμαντόπουλος – πολιτικός μηχανικός/εταιρία «Αρχικόν», Ήβη Νανοπούλου – αρχιτέκτων.

Συμμετείχαν ακόμη οι κ.κ.: Γιάννης Ζηρίνης – Αναπληρωτής Επικεφαλής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, Ελισάβετ Πρέζα, Στέλεχος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, Νίκος Ζούρος – άμισθος Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Μαίρη Μπελογιάννη – υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Διαζώματος, Χρήστος Χιώτης – σύμβουλος ψηφιακών δράσεων Διαζώματος και τα στελέχη του Διαζώματος, κ.κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, Μαρία Κουρασάνη, Κατερίνα Αβραμοπούλου, Βερενίκη Βασιλειάδη.

Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν οι κ.κ.: Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός,  Δήμαρχος  Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς,   Δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας,  Γιώργος Τσαπουρνιώτης,   Πρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, Μίνα Κυριακού, Γ.Γ. του Δήμου Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας κ.α.

Στη διάρκεια της συνάντησης τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ορίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

[diazomagallery id=”dt02122021Β”]

Μπορείτε να δείτε το video από την εκδήλωση στη συνέχεια:

 

3η Συνάντηση εργασίας μελετητών για το πρόγραμμα της Β Εύβοιας στο Υπουργείο Πολιτισμού – 14 Ιανουαρίου 2022

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
WhatsApp
Skype