Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση έως 18.000 ευρώ σε επιχειρήσεις – Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι

Πηγή: www.enikonomia.gr

Έρχεται μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του 2021, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Η επιχορήγηση προς κάθε δικαιούχο επιχείρηση ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί των λειτουργικών της δαπανών του 2019 και φτάνει έως τις 18.000 ευρώ, ενώ είναι ακατάσχετη, σύμφωνα με την απόφαση. Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2021 σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν για την επιχορήγηση τα εξής:

Α.Η δράση

Η δράση συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ καλύπτει κάθε νόμιμα λειτουργούσα επιχείρηση (μικρομεσαία ή μεγάλη), κάθε νομικής μορφής, που δραστηριοποιείται σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Εύβοιας, Λάρισας και Ηρακλείου, οι οποίες επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κατά την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο. Αναλυτικά:

  • Στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού (ΠΕ Εύβοιας)
  • Στη Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας (ΠΕ Ηρακλείου)
  • Στην Τοπική Κοινότητα Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου (ΠΕ Λάρισας)
  • Στην Τοπική Κοινότητα Μεσοχωρίου του Δήμου Ελασσόνας (ΠΕ Λάρισας)

Η δράση έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος React-EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Β. Οι αιτήσεις και η αξιολόγηση

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την επιχορήγηση από τις 13 Μαΐου 2022 έως τις 17 Ιουνίου 2022, μόνο ηλεκτρονικά, στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Η αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας, με τήρηση χρονικής σειράς προτεραιότητας. Η εκταμίευση της επιχορήγησης γίνεται εντός δέκα ημερών αμέσως μετά την έγκριση της υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιχορήγηση αποδίδεται ως κατ’ αποκοπή ποσό, με την υποχρέωση ανάλωσης εντός έξι μηνών από την έγκριση/ένταξη.

Τριαντόπουλος: Η επιχορήγηση προς κάθε δικαιούχο επιχείρηση φτάνει έως τις 18.000 ευρώ

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης, ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε:

«Σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό, Γιάννη Τσακίρη και τον ειδικό γραμματέα, Γεώργιο Ζερβό, και κατόπιν προεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και συνεννόησης με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα ακόμα μέτρο της κυβέρνησης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων περιοχών που επλήγησαν από σοβαρές φυσικές καταστροφές κατά το 2021, και συγκεκριμένα από τους σεισμούς στη Θεσσαλία και στην Κρήτη, και από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, τίθεται σε εφαρμογή. Έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης, ξεκινά η δράση για την καταβολή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές».

«Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται σε 26 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η επιχορήγηση προς κάθε δικαιούχο επιχείρηση ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί των λειτουργικών της δαπανών του 2019 και φτάνει έως τις 18.000 ευρώ, ενώ είναι ακατάσχετη. Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2021 σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Παράλληλα, ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εν μέσω πανδημίας ή εντός του έτους 2021. Πιο συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2020 λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών του 2020 και για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2021, ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι, δύναται να λαμβάνουν κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 2.000 ευρώ. Θερμές ευχαριστίες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στις αρμόδιες υπηρεσίες που έφεραν σε πέρας και αυτήν την πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και υλοποιεί τον σχεδιασμό της, προκειμένου να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται», συμπλήρωσε.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
WhatsApp
Skype