Νέα πλατφόρμα διαβούλευσης για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Πηγή: liberal.gr

Τη λειτουργία πλατφόρμας διαβούλευσης για το πρόγραμμα αναγέννησης της βόρειας Εύβοιας με τίτλο «Εύβοια Μετά» στην οποία προσκαλούνται όλοι οι πολίτες, οι φορείς, οι επαγγελματίες, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι επιστημονικές οργανώσεις και η Κοινωνία των Πολιτών να υποβάλουν τις παρατηρήσεις – προτάσεις τους, τις οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιήσουν οι μελετητές για να εξειδικεύσουν την προτεινόμενη αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας και το σχέδιο δράσης για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας, ανακοίνωσε ο Σταύρος Μπένος.

«Στη δημόσια ζωή μου έχω κάνει 300 μελέτες, κ. πρωθυπουργέ, δεν μου έχει μείνει ούτε μία στο ράφι, γιατί πάντα δούλευα με αυτό τον τρόπο. Δεν ξεκινούσα μελέτη αν δεν είχε αυτές τις προϋποθέσεις. Στο τέλος ή όχι, όλα τα έργα που θα έχει να ξέρετε θα είναι εγγυημένα», επισήμανε ο Σταύρος Μπένος, κατά την ευρεία σύσκεψη στην Ιστιαία παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Βεβαίως, το λέω και για τους τοπικούς φορείς, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση και για εκείνους από το τελικό πρόγραμμα που θα εγκριθεί προς το τέλος του χρόνου, θα είναι ένα έργο το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει στο διηνεκές γιατί θα είναι στην αγκαλιά των αδιατάρακτων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πρόσθεσε, δε, ότι «από τα μέλη της Επιτροπής δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ αμοιβή κανένας, όλοι είναι εθελοντές».

Στη διάρκεια της συζήτησης, οι Υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη ανέλυσαν τις επιμέρους πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου και τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και οι Δήμαρχοι Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιάννης Κοντζιάς και Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, μίλησαν για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.

«Έχουν δοθεί 12,1 εκατ. στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας σε νοικοκυριά, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις», ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι υλοποιούνται και δρομολογούνται «με ρυθμούς που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν» αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα ύψους 24 εκατ. ευρώ.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς μίλησε για τη συνολική στρατηγική που έχει ήδη εκπονηθεί για το νέο δάσος της Εύβοιας. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, θα έχει δύο «πνεύμονες»: τη μελέτη της αναδάσωσης, η πιλοτική φάση της οποίας έχει ολοκληρωθεί από το ΑΠΘ, και το master plan για το νέο δάσος με υπερεπείγοντα έργα καθαρισμού, μελέτες και σχέδια αντιπυρικής προστασίας και σειρά ακόμη δράσεων.

Για τα αντιδιαβρωτικά έργα, ο Γ. Αμυράς ανέφερε ότι ως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί 498 χιλιόμετρα από κορμοδέματα στο Δήμο Ιστιαίας και 724 χιλιόμετρα στην περιοχή της Λίμνης. Στάθηκε επίσης στην εκπαίδευση του νέου ειδικού σώματος για τη δασοπυρόσβεση «για την πρώτη προσβολή».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος ανέλυσε την επιτυχημένη προσπάθεια να εξαλειφθεί το κενό που συνήθως παρατηρείται μεταξύ προγραμματικών περιόδων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πρώτη στην Ευρώπη εγκεκριμένο το νέο ΕΣΠΑ». Αναφέρθηκε παράλληλα στις δράσεις για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, την ειδική μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας σε ό,τι αφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο και τη δράση για την επιχορήγηση επιχειρήσεων και τη στήριξη των θέσεων εργασίας.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. «Για την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργούνται δίκτυα εντός και εκτός βόρειας Εύβοιας», σημείωσε η Υπουργός, και ανέφερε τα παραδείγματα της σύνδεσης μαθητών σχολείων από την Πορταριά του Πηλίου και το Ίλιον με σχολεία της βόρειας Εύβοιας.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης για το Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς στην Εύβοια. «Θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής», σημείωσε η Υπουργός. Αναφέρθηκε στο σχέδιο δημιουργίας ενός επισκέψιμου πάρκου 17 στρεμμάτων ήδη από τον Ιούλιο του 2022, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με παράλληλη προετοιμασία για την ένταξή του στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO.

Η Λ. Μενδώνη αναφέρθηκε, επίσης, στο παλαιό υδροθεραπευτήριο στην Αιδηψό, έργο Τσίλλερ, το οποίο θα μετατραπεί σε μουσείο. Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο «Εύβοια Film Project» που θα πραγματοποιείται στη Λίμνη.

Η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας (μεταξύ άλλων με μονάδα τεχνητού νεφρού, αξονικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο) καθώς και του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου και παράλληλα την ενίσχυση του στόλου των οχημάτων με δύο Κινητές Μονάδες Υγείας για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε όλα τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Στο ίδιο πλαίσιο δρομολογείται η αγορά νέων ασθενοφόρων για τα δύο Κέντρα Υγείας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
WhatsApp
Skype