Σταύρος Μπένος αποκλειστικά: “Ο νέος δρόμος θα φτάνει μέχρι την Ιστιαία – Η ελάχιστη ακτίνα θα είναι 280 ΜΕΤΡΑ και η ΜΕΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ θα είναι 90 χλμ.”

Πηγή: http://www.90fm.gr/

 

 

Μπουμπουλίνας 30, 1ος όροφος,10.30 το πρωί. Έχω μόλις φτάσει στο στρατηγείο του ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ για την ανασυγκρότηση του τόπου μας, την Β. Εύβοια.

Ο Ευβοιώτης εντός και εκτός εισαγωγικών για εμάς, εμπνευστής πρωτοποριακών έργων για την Ελλάδα, όπως αυτή των ΚΕΠ, όταν δεν βρίσκεται για αυτοψία στο νησί μας, επενδύει σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας μέσα σε αυτόν τον χώρο δημιουργίας.

Συνεχείς συναντήσεις, τηλέφωνα, τηλεδιασκέψεις…!
Ως “στρατηγός” λαμβάνει όλες τις πληροφορίες, σχεδιάζει, αποφασίζει και δίνει εντολές.
Όπως λέει και ο μεγάλος θεωρητικός του πολέμου Στρατηγός Sun Tzu, «ο στρατηγός που ξέρει να χρησιμοποιεί εξίσου καλά μεγάλες και μικρές δυνάμεις και του οποίου το στράτευμα είναι ενωμένο και έχει κοινούς στόχους, θα νικήσει.» Και ο Σταύρος Μπένος είναι αποφασισμένος να νικήσει, όχι όμως με αφετηρία που ξεκινά από την διαδρομή του Εγώ!

Μάλιστα, παρόλο που οι στρατηγοί δεν το συνηθίζουν, έχει αποδείξει ότι μπαίνει και στην αντάρα της μάχης.
Ήταν άλλωστε πάντα άνθρωπος και πολίτης της ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, όπως έχει δείξει η πολυκύμαντη διαδρομή του!

Έτσι και τώρα ηγείται μιας επίθεσης με τον “στρατό του”, με στόχο όχι όμως την καταστροφή αλλά την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ . Μια λέξη που είναι εκ του αποτελέσματος βίωμα ζωής και ίδιον του χαρακτήρα του!

[diazomagallery id=”dem22122021a”]

Αμέσως μόλις μπήκα στο χώρο, ένιωσα την θετική αύρα που εκπέμπει όλο το επιτελείο του Μεσσήνιου “Στρατηγού”, που η ΚΑΡΔΙΑ του χτυπά για την ΕΥΒΟΙΑ με έντονο ρυθμό, όπως και οι ρυθμοί της δουλειάς του όλο το εικοσιτετράωρο.
Η ευγένεια του – σήμα κατατεθέν του ιδίου – αντανακλά και στους συνεργάτες του! Τους “αξιωματικούς.”

Η κίνηση στον χώρο διαρκής. Θυμίζει πολύβουο μελίσσι. Πραγματικό ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΣΚΕΨΗΣ, ΙΔΕΩΝ και ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ενός ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΖΩΗΣ!
Άλλωστε όπως μου είπε και ο ίδιος :

«Είμαι συλλέκτης ονείρων της χώρας μας και τα όνειρά μου εκεί θα τα απαγκιάσω, στην πατρίδα σας».

Καλώς ήλθες Μαρία μου,

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Κ Μπενο : Είναι τιμή και μεγάλη η χαρά μου που δεχτήκατε να μιλήσουμε για το μέλλον της Β. Εύβοιας, στα άδυτα μάλιστα του στρατηγείου σας ! Είναι μεγάλος ο “στρατός σας”;

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ : “Στρατός μου” είναι όλη η Ελλάδα και όχι μόνο όλη η Ελλάδα. Γιατί δεν ενδιαφέρονται μόνο οι Έλληνες για τη Βόρειο Εύβοια.
Στρατός δεν είναι μόνο όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δηλαδή στα χαρακώματα. Να ξέρετε πως το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο, οχι μόνο από τους πολίτες της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό .Είναι πλανητικό θέμα η Βόρεια Εύβοια . Εδώ και οι New York Times έγραψαν άρθρο ότι εκδηλώθηκε μία πρωτοφανής κλιματική κρίση στην Εύβοια !
Συνεπώς εμείς στην ουσία εκπροσωπούμε αυτό το Συμβολικό κεφάλαιο που μας έρχεται από παντού και κάθε μέρα προσευχόμαστε να σταθούμε άξιοι και αντάξιοι. Υπάρχει ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς καταστροφής, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που περνάει ο πλανήτης.

Μ. ΚΑΡΑΠΑ : Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι η Β. Εύβοια αποτελεί μέρος ενός παζλ παγκόσμιου συμβολισμού που αφορά την κλιματική αλλαγή ;

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ: Πράγματι συναπέκτησε ένα τεράστιο συμβολικό κεφάλαιο η Βόρεια Εύβοια και καλούμαστε να το διαχειριστούμε αυτό και είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Είμαστε αντιμέτωποι και αυτό είναι το πρώτιστο με τις ανάγκες των ανθρώπων της περιοχής και πώς θα επουλώσουμε τα τραύματα τους,αλλά και πώς θα χαράξουμε την πορεία του μέλλοντος τους. Αυτό μας κάνει ακόμα πιο σοβαρούς και υπεύθυνους.

[diazomagallery id=”dem22122021b”]

Μ. ΚΑΡΑΠΑ : Έχουν περάσει σχεδόν 10 μέρες από την παρουσία του Πρωθυπουργού και του μισού Υπουργικού Συμβουλίου στο νησί μας. Ποια είναι η επόμενη μέρα;

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ : Ήταν μια μεγάλη στιγμή για τον τόπο η παρουσία του Πρωθυπουργού στην περιοχή και μάλιστα ο τρόπος που έκανε την παρουσία του ήταν ουσιαστικός. Έκατσε 5 ώρες και αυτό διδάσκει για μένα κάτι. Ήταν πλήρως ενημερωμένος για όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Ο Πρωθυπουργός ήρθε να επικυρώσει έναν κύκλο δουλειάς.
Έναν κύκλο δουλειάς ο οποίος ήταν θεαματικός προέβλεπε την συγκρότηση του σχεδίου της Ανασυγκρότησης. το σχέδιο της Ανασυγκρότησης ήταν ένα μήνυμα πολύ μεγάλων προσωπικοτήτων μελετητών, το οποίο εγώ είχα την ωραία προσπάθεια να το ενώσω με το βίωμα το τοπικό. Ήρθαν ιδέες από κάτω, που ήταν αυθόρμητες ιδέες, περίπου 200 τον αριθμό, τις έδωσα στους μελετητές τις επεξεργαστήκαμε μαζί και φάνηκε αυτό το υπέροχο μήνυμα το οποίο παρουσίασε ο Πρωθυπουργός.

[diazomagallery id=”dem22122021b2″]

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Ποιο ήταν αυτό το μήνυμα;

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ: Αυτό είναι το σημαντικό και θέλω να το συνοψίσω. Μας έδωσε τρία μεγάλα πράγματα. Το πρώτο είναι ο δρόμος! Ο δρόμος ο οποίος είναι ο μεγάλος καημός της περιοχής και το πρώτιστο θέμα της ανασυγκρότησης. Εγώ απ΄την πρώτη στιγμή είπα ότι χωρίς τον δρόμο δεν υπάρχει ανασυγκρότηση. Έχουμε τον κορυφαίο μελετητή της χώρας τον κ. Ζέκκο, ο οποίος νυχθημερόν δούλευε πάνω σ΄ αυτό, έκανε πολλές αυτοψίες, μας έδωσε μια νέα χάραξη. Τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά, σχεδόν προσεγγίζουν τους αυτοκινητόδρομους.

[diazomagallery id=”dem22122021c”]

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω αν υπάρχουν λεπτομέρειες η στοιχεία που δεν γνωρίζουμε παρά την έλευση και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ: Θα σου πω υπάρχουν δυο τρία στοιχεία που δεν ανακοινώθηκαν: Τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά σχεδόν προσεγγίζουν τους αυτοκινητόδρομους. Η ελάχιστη ακτίνα θα είναι 280 ΜΕΤΡΑ και η ΜΕΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ θα είναι 90 χλμ.
Θα σου ανακοινώσω και κάτι ακόμα που ο φειδωλός πρωθυπουργός δεν ήθελε να το αγγίξει, εγώ όμως μπορώ να το κάνω,
Ο ΔΡΟΜΟΣ αυτός θα έχει ΣΥΝΕΧΕΙΑ μέχρι την ΙΣΤΙΑΙΑ . Το master plan που θα παρουσιάσουμε, θα καλύπτει ΟΛΟ τον άξονα, από την ΧΑΛΚΙΔΑ μέχρι την ΙΣΤΙΑΙΑ!
Απλώς η πρώτη φάση του είναι μέχρι την Στροφυλιά. Το πρώτο λοιπόν ήταν ο δρόμος, γιατί όλα τα υπομνήματα που πήραμε είχαν τον δρόμο μέσα.

[diazomagallery id=”dem22122021d”]

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Όλες οι εξελίξεις φέρουν όμως υπογραφή Μπένου!

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ: Κοίταξε καταθέτω εδώ όλη την εμπειρία μου στη δημόσια ζωή. Υπ’ αυτήν την ΕΝΝΟΙΑ μπαίνει και η δική μου υπογραφή. Είμαι συλλέκτης ονείρων της χώρας μας και τα όνειρά μου εκεί θα τα απαγκιάσω, στην πατρίδα σας. Μιλάμε όμως για Τέσσερις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι η ολοκλήρωση των ΚΕΠ. Είναι μια άλλη νέα μεγάλη μεταρρύθμιση, που είναι τα κέντρα χωροταξίας και περιβάλλοντος που θα έχουν μια περιβαλλοντική εποπτεία σε όλο το χώρο , όχι μόνο στην έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά σε αδειοδοτήσεις για τις επενδύσεις που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ για την περιοχή, τις προστατευόμενες περιοχές και γενικά θα έχουν την ματιά τους παντού με έναν ήπιο, αλλά και θετικό τρόπο. Να μην έχουμε δηλαδή στα περιβαλλοντικά ζητήματα μόνο «μη», αλλά να λέμε «ναι» υπό προϋποθέσεις. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Η δική μου επιθυμία είναι να οργανώσουμε στους δήμους πιλοτικά 2 ΚΕΠ και μετά φυσικά θα εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή. Και εκεί που υπάρχουν αλλά και ενδεχόμενος καινούργια εκεί που θα χρειαστεί προκειμένου να πετύχουμε αυτό που ήταν πάντα το δικό μου όνειρο, το κράτος να φτάσει μέχρι το τελευταίο σπίτι. Τα ΚΕΠ επίσης θα διαθέτουν και την βοήθεια στο σπίτι, στην καινούργια τους εποχή και θα έχουν και ταμειακές υπηρεσίες στις απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν τράπεζες, συνεπώς θα είναι πλήρη υποκαταστήματα του κράτους, θα εξυπηρετούν τους πολίτες για όλες τις υποθέσεις και τους ανήμπορους πολίτες θα τους εξυπηρετούν στο σπίτι τους.

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Η τρίτη μεταρρύθμιση τι περιλαμβάνει;

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ: Η Τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι αυτή που ψηφίζεται τώρα ο νόμος, είναι για τα DMO. Είναι οι φορείς διαχείρισης του προορισμού που θα κάνουμε, γιατί εγώ φιλοδοξώ να κάνουμε ένα brand στην περιοχή. Να ανατρέψουμε την καταστροφή σε μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή.

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Είχατε αναφερθεί και σε μια ΕΝΝΟΙΑ που ξένισε πολλούς στην αρχή. Το νέο δάσος.

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ: Η άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι το νέο δάσος και η οικονομία του δάσους, με την οποία δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ σοβαρά. Πως θα οργανώσουμε δηλαδή τους οικονομικούς πόρους και για να ζήσουν καλύτερα οι άνθρωποι, να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα, αλλά και το δάσος να ευεργετείται από τους ίδιους τους πόρους του, που με μια σοφή διαχείριση θα επιστρέφουν σε αυτό. Γιατί ωραία η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά χωρίς την οικονομική βιωσιμότητα, καταρρέει. Άρα εγώ έχω αναπτύξει εδώ και πολύ καιρό την θεωρία της διπλής βιωσιμότητας. Ερχόμαστε τώρα στο επόμενο κεφάλαιο που είναι και πολύ ανθρωπιστικό, γιατί δεν πρέπει να έχουμε ούτε μια μέρα απουσίας απ΄ την περιοχή.

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Μου είχατε αποκαλύψει όταν είχαμε παλαιότερα μιλήσει για το ποσό κομβική θα είναι η Άνοιξη για την πορεία μια όλης της προσπάθειας.

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ; Πράγματι οργανώνουμε τη δουλειά μας με επείγοντα τρόπο για την άνοιξη, γι΄αυτό συμβολικά έχω ονομάσει αυτά τα έργα «φωτοδότες». Ανακοινώθηκαν λοιπόν απ΄ τους υπουργούς παρακαλώ, με την επίβλεψη του πρωθυπουργού 17 φωτοδότες και τώρα αυτή τη στιγμή μας βρήκες πάνω σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που κάνουμε προκειμένου να οργανώσουμε τους φωτοδότες, πως θα γίνουν, με ποιον τρόπο, με τι χρήματα και με τι ταχύτητες.

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Υπάρχει χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση των έργων;

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ: Θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για το καθένα ξεχωριστά, άλλα θα τελειώσουν σε λίγους μήνες και άλλα θα χρειαστούν σίγουρα περισσότερο χρόνο. Όλα τα έργα θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα, αλλά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης θα το έχουμε σύντομα. Τώρα επεξεργαζόμαστε όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Όπως είναι οι πόροι και από ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα τους αντλήσουμε, και τι χρονοδιάγραμμα θα έχει ο κάθε φωτοδότης. Όλο το μεγάλο σχέδιο θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2022 και θα αρχίσει το 2023. Το μεγάλο σχέδιο θα είναι αυτοτελές.

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Θα υπάρξουν και ευρωπαϊκοί πόροι για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων σας;

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ: Θα στηρίζεται σε ευρωπαϊκούς πόρους. Οι ιδιώτες βοηθούν προκειμένου να μας δώσουν τα όπλα για να προετοιμάσουμε το μεγάλο πρόγραμμα. Το μεγάλο πρόγραμμα έχει απαιτήσεις, θέλει ωρίμανση μελετών, όλες οι μελέτες αυτή τη στιγμή γίνονται από ιδιωτικούς πόρους. Ο στόχος δεν είναι να εξασφαλίσουμε μόνο πόρους από την Ευρώπη, ο στόχος μας είναι και αυτό είναι πολύ σημαντικό να είναι εγγυημένο το πρόγραμμα στο διηνεκές. Να μην μπορεί κανείς να το πειράξει. Δηλαδή όταν εγκριθεί αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση και καμιά πολιτική κρίση στην Ελλάδα, να παρέμβει και να το αλλάξει. Αυτό θέλω να προσφέρω. Ένα πρόγραμμα εγγυημένο που ότι και να γίνει, αυτό το σχέδιο θα πραγματοποιηθεί. Μέχρι τότε, θέλω να κρατήσω τους ανθρώπους «ζωντανούς» εξ ου και τα έργα φωτοδότες, αλλά στόχος μου είναι το μεγάλο πρόγραμμα που θα στηρίζεται στην Ευρώπη και το οποίο θα το εγγυάται η Ευρώπη.

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Τι σημαίνουν πρακτικά ευρωπαϊκές εγγυήσεις;

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ: Μου δίνεις Μαρία την ευκαιρία να σου πω και κάτι άλλο που δεν έχει γραφτεί ποτέ ! Θα σου δώσω ακόμα μια ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ότι η Ευρώπη ζήτησε σ΄αυτό το ΕΣΠΑ να δώσουμε τα στρατηγικά έργα για να τα παρακολουθεί η ίδια. Το έργο αυτό λοιπόν, θα είναι ένα απ΄ τα ελάχιστα στρατηγικά έργα της Ελλάδας, που σημαίνει δηλαδή ότι θα έχουμε μια διπλή εγγύηση , δεν θα παρακολουθείται μόνο από τις εδώ αρχές που εκπροσωπούν την Ελλάδα, αλλά και ευρωπαϊκά.

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Κλείνοντας θα ήθελα να στείλετε και λόγω εορτών ένα μήνυμα στους Ευβοιώτες που σας θεωρούμε πλέον συμπολίτη μας!

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ: Το μήνυμα είναι η επιθυμία μου να με θεωρούν έναν από αυτούς. Όλη μου η υπόσταση βιωματική και πνευματική είναι εκεί και αυτό που θέλω είναι να μην αποσιωπήσουμε τίποτα, μην υποτιμήσουμε τίποτα, ούτε καν τον θυμό μας, αλλά ας βάλουμε μπροστά τον καλύτερό μας εαυτό για την αναγέννηση αυτής της περιοχής που είναι μια σπουδαία περιοχή και αξίζει να κάνουμε τα πάντα γι αυτήν. Άρα λοιπόν εύχομαι το 2022 να είναι ένα έτος ελπίδας, αισιοδοξίας, αναγέννησης και προοπτικής.

Μ. ΚΑΡΑΠΑ: Σας Ευχαριστώ για την συνέντευξη από καρδιάς με τις καλές ειδήσεις για τους ανθρώπους του τόπου μου!

ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ: Εγώ σε ευχαριστώ Μαρία που μου δόθηκε η ευκαιρία μέσω του site evripos 90 fm gr να επικοινωνήσω με τους Ευβοιώτες και τις Ευβοιώτισσες!

[diazomagallery id=”dem22122021e”]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
WhatsApp
Skype