Το «Νέο Δάσος της Βόρειας Εύβοιας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πηγή: ΕΡΤ NEWS
Σύνταξη
Δάφνη Σκαλιώνη

Η καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια κατέκαψε 520.000 στρέμματα και προκάλεσε την περιβαλλοντική καταστροφή ενός μοναδικού δάσους από κωνοφόρα, αποσταθεροποιώντας τη ζωή των ανθρώπων, την κοινωνική συνοχή και την τοπική οικονομία.

Στην αναγέννηση αυτού του δάσους εστιάζει ο νέος κύκλος διαλέξεων του Mεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Megaron Plus, σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, με τίτλο «Το νέο δάσος στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας». Η δεύτερη διάλεξη που εστιάζει στο «Νέο δάσος της Βόρειας Εύβοιας» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται στις 17:30. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά εδώ.

[diazomagallery id=”dem11042022″]

H αναγέννηση του Νέου Δάσους της Βόρειας Εύβοιας

Στο επίκεντρο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας είναι η αναγέννηση του Νέου Δάσους. Οι 13 ανατεθείσες θεματικές μελέτες ανάπτυξης του Προγράμματος (το Νέο Δάσος, οι Υποδομές, η Αγροδιατροφή, ο Τουρισμός κ.ο.κ.) που αναφέρονται σε όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, “συνομιλούν” και συγκλίνουν σε έναν σκοπό: την αναγέννηση του Νέου Δάσους. Το Νέο Δάσος αποτελεί τον εμπνευστή του Προγράμματος. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην αναγέννησή του, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών ευρείας κλίμακας.

Επιπλέον, η αναγέννηση του Νέου Δάσους θα πραγματοποιηθεί μέσα από τη φυσική αποκατάσταση στο μεγαλύτερο τμήμα του Δάσους, αλλά και μέσα από την αναδάσωση, την οποία θα ορίσει ειδική μελέτη, δίνοντας τη σωστή οικολογική κατεύθυνση. Στόχος είναι το Νέο Δάσος να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της διπλής μετάβασης, πράσινης και ψηφιακής, και ορόσημο καινοτομίας στο κρίσιμο πεδίο της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές απειλές.

Τέλος, το Νέο Δάσος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της «Οικονομίας του Δάσους», με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας, μέσα από τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων και πρωτοβουλιών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του δάσους, την ξυλεία, τη ρητίνη, τον τουρισμό κλπ.

Ομιλητές

ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣΣύμβουλος περιβάλλοντος, μελετητής «Master Plan για το Νέο Δάσος», Εταιρεία «Ύλη»-Διαχείριση και προστασία περιβάλλοντος«Μια ολιστική προσέγγιση για την αναγέννηση του δάσους»

ΘΕΚΛΑ Κ. ΤΣΙΤΣΩΝΗΚαθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασοκομίας«Το πρόγραμμα αναδάσωσης: μύθοι και πραγματικότητες»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΚαθηγητής Μάρκετινγκ & Οικονομικής Επιχειρήσεων Ξύλου,  Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας«Η οικονομία του δάσους: Πώς οι πόροι του δάσους επιστρέφουν σε αυτό»

Δρ. ΓΑΒΡΙΗΛ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣΕκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής υπό το συντονισμό του καθηγητή Dr. Johann Georg Goldammer«Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα»,Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»«Η συμβολή της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τις “Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα” στο σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας»Συντονισμός ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣΠρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

 

Δείτε ακόμη:

Μέγαρο: Επιστήμονες παρουσιάζουν το σχεδιασμό του Νέου Δάσους της καμμένης Εύβοιας – parapolitika.gr

H αναγέννηση του Νέου Δάσους της Βόρειας Εύβοιας – agronews.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
WhatsApp
Skype