Υπογραφή σύμβασης από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την εκπόνηση δυο μελετών για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια της Βόρειας Εύβοιας

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 στην υπογραφή δυο συμβάσεων μελετών, οι οποίες αφορούν την πολεοδομική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για τις  μελέτες  με τίτλο: α) «Μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού» και β) «Μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου  Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας».

Η παραπάνω κίνηση έρχεται σε συνέχεια του ορισμού του κ. Σταύρου Μπένου, από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπένος ανέλαβε την ευθύνη ανάθεσης των αναγκαίων μελετών για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης, οι οποίες διαρθρώνονται μέσα από δέκα θεματικές (βλ. εδώ). Επιπλέον, ο κ. Μπένος ανέλαβε την ευθύνη εξεύρεσης των πόρων για τη χρηματοδότηση των μελετών αυτών. Στην εθνική αυτή προσπάθεια συμμετέχουν ενεργά τα Εταιρικά Μέλη του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», τα οποία και έχουν καλύψει  τη χρηματοδότηση του κυρίως  όγκου των μελετών, η οποία ανέρχεται συνολικά στο ποσό του 1,5 εκ. ευρώ.

Οι μελέτες για τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό είναι από τις κρισιμότερες για το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας και θα δημιουργήσουν νέες βάσεις για το μέλλον των περιοχών που επλήγησαν.

Συγκεκριμένα, αντικείμενο των μελετών είναι η εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας αντίστοιχα. Τα δυο ΕΠΣ εκπονούνται λόγω της ανάγκης ταχείας ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου στους  Δήμους, λόγω κρίσιμων χωρικών προβλημάτων που έχουν ως κύρια αφετηρία τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου αλλά συνδέονται και με την απουσία ήδη θεσμοθετημένου πολεοδομικού σχεδιασμού στο σύνολο των Δήμων, και τα οποία επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπιση ή την αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως προβλέπεται στην παρ. 1.α του άρθρου 8 του ν.4447/2016.

Η κάθε μελέτη περιλαμβάνει τρεις επιμέρους μελέτες:

  • Την κύρια μελέτη (χωροταξική-πολεοδομική), που θα εκπονηθεί σύμφωνα με τις εγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων (ΦΕΚ 1976 Β’/2017) και τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.4447/2016 όπως ισχύει.
  • Την προκαταρκτική μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη, σύμφωνα με τις οικείες προδιαγραφές.
  • Στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τις οικείες προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι προσωρινή οριοθέτηση των υδατορεμάτων θα γίνει με αυτοτελή μελέτη.

Τη μελέτη για το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού θα εκπονήσουν, μετά από  την ανάθεση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», οι εταιρείες «Π ΓΚΟΙΜΙΣΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.»,  «ΓΕΩΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ I.K.E.», και «ΛΔΚ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.», με εκπρόσωπό τους, τον κ. Βασίλη Γκοιμίση, και τη δεύτερη μελέτη  για το Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας θα εκπονήσουν οι κ.κ. : Στυλιανός Τσακίρης, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, Θεοδούλη Μωυσιάδη, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, η εταιρεία «ΓΕΩΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ I.K.E.», και η εταιρεία «ΛΔΚ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.»  με κοινό τους εκπρόσωπο τον  κ. Στυλιανό Τσακίρη.

Οι δυο μελέτες  θα ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών.  Το κόστος για την εκτέλεση της μελέτης για το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού ανέρχεται στο ποσό των 210.000 €,  πλέον του  Φ.Π.Α., και το κόστος της μελέτης για το Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, ανέρχεται στο ποσό των 190.000, πλέον του  Φ.Π.Α. Τα ποσά αυτά πρόκειται να κατανεμηθούν ανάμεσα στα μέλη της κάθε μελετητικής ομάδας, όπως ακριβώς αναγράφεται στις συμβάσεις.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως τον συνολικό προϋπολογισμό των δυο μελετών ύψους 400.000 ευρώ θα καλύψει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» μέσα από ένα «καλάθι χορηγών» που εξασφάλισε από τις εταιρείες «ELPEN», «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ», ZARA HELLAS και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, που είναι Εταιρικά του Μέλη του Διαζώματος, καθώς και από το «Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου», που αποτελεί πολύτιμο συνοδοιπόρο του Σωματείου τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του πολιτισμού μας.

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ»  τους ευχαριστεί θερμά καθώς με τη σπουδαία υποστήριξή τους στο σπουδαίο αυτό Πρόγραμμα συμβάλουν καίρια στην αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας και δίνουν ένα δυνατό μήνυμα για την αξία και τη μαγεία των συνεργειών.

[diazomagallery id=”dt22102021″]

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους όρους των συμβάσεων:

«Μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού»

«Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου  Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
WhatsApp
Skype