Ο Σταύρος Μπένος στο iefimerida: Πώς προχωρά η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, ένα χρόνο από την πυρκαγιά

Ο Σταύρος Μπένος στο iefimerida: Πώς προχωρά η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, ένα χρόνο από την πυρκαγιά06/08/2022
Πηγή: www.iefimerida.gr
Από mentoring σε ρητινοσυλλέκτες και προγράμματα για την καταγραφή των ήχων του δάσους, μέχρι την πλήρη ανάπλαση της Αιδηψού από τρία μεγάλα γραφεία, την αλλαγή όλου του οδικού δικτύου που θα μειώσει κατά μια ώρα την απόσταση Χαλκίδα-Ιστιαία, την αναδάσωση και κυρίως την εκπαίδευση των πολιτών για την επόμενη μεγάλη πυρκαγιά, η ομάδα του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας έχει εδώ και ένα χρόνο ακριβώς ένα έργο δύσκολο, αναγκαίο και γεμάτο παγίδες.
Ο επικεφαλής της Σταύρος Μπένος, ο χαλυβδωμένος πολιτικός που τα έβαλε με μια άλλη μεγάλη φυσική καταστροφή, αυτή του σεισμού στην Καλαμάτα όταν ήταν δήμαρχος, μιλά στο iefimerida στην επέτειο του ενός έτους από την πυρκαγιά και την συγκρότηση της επιτροπής. Μιλά για τα 400 εκατομμύρια ευρώ δημόσιων πόρων για την ανασυγκρότηση, τα χρονοδιαγράμματα -με την δεκαετία να είναι το τελικό όριο- την συνέργεια φορέων, ιδιωτών, χορηγών, την χρήση της επικαιροποιημένης μελέτης για το Μάτι που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον ρόλο του Διαζώματος, τον δικό του, προσωπικό ρόλο, την επόμενη μέρα. Και μας λέει τι θα απαντήσει αν ο Νίκος Ανδρουλάκης του ζητήσει να βάλει πλάτη αυτή τη φορά για έναν άλλο σκοπό; Το ΠΑΣΟΚ, τον χώρο στον οποίο πάντα ανήκε και εξακολουθεί να ανήκει όπως λέει.
Θυμάμαι πάντα την περιγραφή σας για την στιγμή του μεγάλου σεισμού στην Καλαμάτα. Ησασταν μέσα στη θάλασσα, σε ένα σκάφος, βλέπατε την πόλη και επιστρέψατε αμέσως στην Καλαμάτα μέσα σε ένα νέφος σκόνης. Που βρισκόσασταν όταν ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια;
Βρισκόμουν στην Μάνη. Από τον σεισμό της Καλαμάτας και μετά έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στις φυσικές καταστροφές και το να βλέπω την πυρκαγιά ήταν πραγματικά τρομακτικό. Ενιωθα δέος με το πώς έχει εξελιχθεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και πόσο ανήμποροι είναι οι άνθρωποι να το αντιμετωπίσουν.
Εκείνη τη στιγμή, έστω αντανακλαστικά, σκεφτήκατε πώς μπορείτε να βοηθήσετε; Πριν έρθει, δηλαδή, η πρόταση από τον Πρωθυπουργό;
Εγώ θα είχα εμπλακεί έτσι και αλλιώς με την ανασυγκρότηση της Bόρειας Εύβοιας πρέπει να σας πω. Μέσω του Διαζώματος. Είχα ήδη μιλήσει με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους για να τους ετοιμάσω ένα σχέδιο, από τις πρώτες ώρες της φωτιάς. Το Διάζωμα έχει μεγάλη δραστηριότητα ούτως ή άλλως στην περιοχή διότι ετοιμάζουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, την πολιτιστική διαδρομή Οιδίπους. Με πήραν τηλέφωνο πριν τον Πρωθυπουργό. Ηδη ετοίμαζα το σχέδιο τους.
Ο Πρωθυπουργός σας κάλεσε τηλεφωνικά και σας ζήτησε να γίνεται επικεφαλής του προγράμματος ανασυγκρότησης στις 10 Αυγούστου.
Ακριβώς. Ήμουν ήδη στο κλίμα. Ήταν σαν να με βρήκε έτοιμο από καιρό. Ασε που εγώ έχω μια φυσική ευαισθησία: και στο παρελθόν όποτε με καλούν να βοηθήσω μετά από μια φυσική καταστροφή, είμαι πάντα εκεί. Ήταν τόσο ευγενική η πρόταση του πρωθυπουργού, διατυπώθηκε με τέτοιο τρόπο, που ήταν αδύνατο να πω όχι.
Τι ήταν δηλαδή αυτό που σας έπεισε, ποια λέξη ή φράση κλειδί;
Ο Πρωθυπουργός ήξερε καλά τα ολιστικά προγράμματα του Διαζώματος, διότι ομολογώ ότι ακόμα η χώρα δεν έχει γνωρίσει καλά αυτό τον Πολιτισμό των συνεργειών. Είναι ένα νέο πεδίο πνευματικής ανάτασης, όχι μόνο αναπτυξιακής. Γιατί αυτές  οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.) που εφαρμόζουμε τώρα στη Βόρεια Εύβοια (που είναι ένα καινούριο πρόγραμμα που καθιερώθηκε στο προηγούμενο EΣΠΑ 2014-2020 και συνεχίζεται πιο δυναμικά στο ΕΣΠΑ 2021-2027) προσθέτουν στο αξιακό υπόβαθρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ένα ακόμα δυναμικό πεδίο: την εδαφική συνοχή. Δημιουργούμε μια ισορροπία στον χώρο, σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα. Ο Πρωθυπουργός είχε μπει σε αυτό το πνεύμα και μου είπε κάτι πολύ ευγενικό. «Σταύρο θέλω να κάνεις αυτό που ξέρεις να κάνεις σε όλη σου τη ζωή. Και δεν σου κρύβω ότι αισθάνομαι ότι είσαι ο καλύτερος στη χώρα που μπορεί να το κάνει». Το να ακούς κάτι τέτοιο από τα χείλη του Πρωθυπουργού – ακόμα και αν δεν σου λέει την αλήθεια- δεν το προσπερνάς. Δέχθηκα παρότι ήξερα το κύμα των αντιδράσεων διότι εγώ ανήκω σε άλλη πολιτική παράδοση και είμαι εκεί, δεν έχω φύγει ποτέ.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που συζητήσατε;
Ότι θέλω να παραμείνω εθελοντής. Δεν έχω θώκους. Ολοι γύρω μου είναι εθελοντές και ότι γίνεται από το Διάζωμα προσφέρεται δωρεάν στο κράτος. Μέχρι τώρα όλες οι μεγάλες μελέτες που γίνονται για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης -οι οποίες ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων- γίνονται με χρήματα που συγκεντρώσαμε από τους χορηγούς και τα εταιρικά μέλη του Διαζώματος και θα προσφερθούν όλα στο κράτος.
Είστε άμισθος λοιπόν. Τι εργαλεία, εφόδια έχετε στα χέρια σας ως επικεφαλής του προγράμματος;
Εδώ είναι τώρα το μεγάλο θέμα των εφοδίων… Στρέφονται γύρω από δύο λέξεις: νομιμότητα και νομιμοποίηση. Ως προς τη νομιμότητα, αυτή διασφαλίζεται από τους φορείς με τους οποίους συνεργάζομαι. Δεν κάνω τίποτα χωρίς να είμαι σε επικοινωνία με τους δήμους, την περιφέρεια, τα υπουργεία, την Ευρωπαϊκή Ενωση. Απλώς εγώ είμαι ένας συντονιστής. Η λέξη νομιμοποίηση αφορά το πόσο με αποδέχονται για να κάνω αυτό το πράγμα. Ε λοιπόν, σας διαβεβαιώνω ότι αν είχα έναν υπουργικό θώκο θα είχα αυθύπαρκτη νομιμότητα που τώρα δεν την έχω αλλά δεν την χρειάζομαι. Δουλεύω για λογαριασμό της χώρας και των θεσμών με τη νομιμοποίηση που μου δίνει ο Πρωθυπουργός. Τη νομιμοποίηση του εθελοντή που μου δίνει μεγαλύτερη επιχειρησιακή και συναισθηματική άπλα. Κυρίως αισθητική. Με αποδέχονται πολύ περισσότερο στην τοπική κοινωνία με τον ρόλο που έχω τώρα, παρά αν πήγαινα με ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο και συνοδεία.
Υπογραφές εσείς βάζετε;
Καμία απολύτως. Καμία.
Αυτό είναι ένα ιδιότυπο, πρωτοποριακό μοντέλο για την ελληνική διοίκηση.
Είναι η ταυτότητα του Διαζώματος αυτή. Και εκεί επιστρατεύσαμε τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να φέρουμε σε επαφή δυνάμεις που δεν είχαν ποτέ συνομιλήσει μεταξύ τους: τα μνημεία του πολιτισμού, τον πολιτισμό της αγροδιατροφής που είναι τόσο παραμελημένος και τη μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού. Αυτά τα τρία τα φέραμε σε επαφή μέσα από νέα προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού. Ξεκινήσαμε με τα αρχαία θέατρα όπου όλη η νομιμοποίηση είναι του Υπουργείου Πολιτισμού. Εμείς βρίσκαμε πόρους -δεν παίρνουμε ποτέ χρήματα από το κράτος- και με τη σύμφωνη γνώμη και με τον νόμο περί δωρεών που τώρα χρησιμοποιούμε και στην Εύβοια, κάναμε δωρεάν μελέτες και τις προσφέραμε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Aυτή τη στιγμή έχουμε 25 εργοτάξια αρχαίων θεάτρων, τα οποία δεν θα υπήρχαν αν δεν ήταν το Διάζωμα. Τόσο απλά.
Εφαρμόζεται απόλυτα συνεπώς το μοντέλο του Διαζώματος στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Βέβαια έχει δεχθεί πολεμική το Διάζωμα…
Απόλυτα. Και πολεμήθηκε και πολεμιέται και τώρα. Είναι πολλοί στη Βόρεια Εύβοια που λένε «τι θέλει ο Μπένος; Είναι εξωθεσμικός».
Στην Καλαμάτα όταν κινδύνευσαν τα διατηρητέα συγκρουστήκατε με συγκεκριμένο υπουργό. Αντίστοιχη μάχη έχει χρειαστεί να δώσετε αυτό τον ένα χρόνο;
Θα σας φανεί παράδοξο, όμως δεν έχω συναντήσει ξανά τόσο ειδυλλιακές συνθήκες συγκρότησης ενός προγράμματος, που είναι μάλιστα το πιο απαιτητικό πρόγραμμα που έχω κάνει στη δημόσια ζωή μου. Δεν έχει γίνει ούτε μια σύγκρουση. Είναι πρωτοφανές αυτό, καταλαβαίνω ότι φαντάζει παράδοξο, είναι όμως η απόλυτη αλήθεια.
Αναρωτιέμαι πόσο ρόλο παίζει σε αυτό το παράδοξο που λέτε, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν αρχίσει να εισρέουν στο πρόγραμμα οι πολλοί πόροι, τα μεγάλα ποσά. Αλήθεια ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορείτε να αξιοποιήσετε;
Αξιοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει χώρα. Το βαρύ πυροβολικό είναι το ΕΣΠΑ 2021-2027. Και να σας πω και κάτι που είναι είδηση: μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχει εγκριθεί όλο το ΕΣΠΑ και τα τομεακά προγράμματα και τα περιφερειακά. Συνολικά 18 προγράμματα. Συνολικά το ΕΣΠΑ είναι 21 δις. Επίσης για την Βόρεια Εύβοια αξιοποιείται το Ταμείο Ανάκαμψης, το παλιό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, προγράμματα αυτοδιοικητικά, προγράμματα χορηγικά, το Πράσινο Ταμείο. Ηδη έχουν ξεκινήσει 40 έργα τα οποία εγώ συμβολικά τα αποκαλώ «Φωτοδότες».
Πείτε μας μερικά παραδείγματα από αυτούς τους «Φωτοδότες».
Πάντα στις φυσικές καταστροφές ξεκινώ από τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση. Ο πρώτος ήταν το πρόγραμμα που κάναμε με την κυρία Κεραμέως με το πρόγραμμα «Στηρίζουμε τη Βόρεια Εύβοια», ένα έργο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθησίας.  Και μετά έχουμε τρεις πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας που ήρθαν στην Βόρεια Εύβοια και θα είναι εκεί για πάντα. Το πρώτο είναι το πρότζεκτ που έκανε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης το «Evia Film Project» που δημιουργεί μια αγορά περιβαλλοντικών ταινιών και ντοκιμαντέρ. Ακολουθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή με ένα σπουδαίο διετές πρόγραμμα.
Πότε ξεκινά το πρόγραμμα της Λυρικής στη Βόρεια Εύβοια;
Εχει ήδη ξεκινήσει. Γίνεται δουλειά βάθους με τους κατοίκους. Ανιχνεύονται οι συμπεριφορές των ανθρώπων, ποια είναι η σχέση ανθρώπου και δάσους, ποιοι είναι οι ήχοι του δάσους. Θα καταλήξει σε ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο το 2023 που θα ανέβει τοπικά αλλά και στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο τρίτος θεσμός είναι το Μέγαρο Μουσικής με τις Γέφυρες Μουσικής του Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Άλλος «Φωτοδότης» είναι το απολιθωμένο δάσος στην Κερασιά που ήταν σε ύπνωση για δεκαετίες με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Ηδη ξεκινάει αυτό το έργο.
Τι γίνεται όμως με άλλα έργα που έχουν έναν χαρακτήρα επείγοντος. Για παράδειγμα το έργο για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Εχει περάσει ένας χρόνος από την πυρκαγιά…
Τα δυο μεγάλα προτάγματα της περιοχής -γιατί πάντα έτσι πρέπει να ξεκινάς, από την ψυχή- είναι το δάσος και ο δρόμος. Συνδυαστικά αυτά τα δύο είναι πάνω από το 50% της ανασυγκρότησης και των χρηματοδοτικών πόρων.
Που θα κινηθούν συνολικά οι χρηματοδοτικοί πόροι για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας;
Θα κινηθούν περίπου στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ποσό οι χορηγίες;
Όχι. Ο ιδιωτικός τομέας είναι εκτός αυτού του ποσού. Τα 400 εκατομμύρια είναι δημόσιοι πόροι.
Ας επιστρέψουμε όμως στο δάσος.
Για το δάσος έχουμε κάνει μια συμμαχία με το Ιστορικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης που ανέλαβε την αναδάσωση και με το Νεωτερικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας όπου αναπτύσσεται το αγαπημένο μου πεδίο, η οικονομία του δάσους. Θα αναπτύξουμε τους πόρους του δάσους προκειμένου να δώσουμε εργασία στους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους, να δώσουμε ζωή στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην εθνική οικονομία. Ένα μέρος θα επιστρέψει στο δάσος για να κάνει τις αντιπυρικές ζώνες, τις αραιώσεις του δάσους, τα ποτίσματα, την καθημερινή φροντίδα. Ο τρίτος πυλώνας είναι διεθνής. Η επιτροπή Goldammer είναι η σπουδαιότερη παγκόσμια οργάνωση για την προστασία του δάσους. Ηγείται ο καθηγητής Goldammer που τον είχε φέρει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη φωτιά στο Μάτι και έκανε μια σπουδαία έκθεση, την οποία επικαιροποιημένη χρησιμοποιώ στη Βόρεια Εύβοια. Την επιτροπή εκπροσωπεί ο δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος που θα  μας δώσει προτάσεις για την προστασία του δάσους που θα αξιοποιηθούν στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. Για το πρώτο πλήγμα, δηλαδή για την άμεση αντίδραση όταν εκδηλώνεται η φωτιά. Θα εκπαιδεύσουμε την τοπική κοινωνία και τους εθελοντές ώστε του χρόνου να είναι πανέτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και το δάσος τους.  Υπάρχει και το master plan που κάνει το Διάζωμα που συνενώνει τις ιδέες και προτάσεις που συγκεντρώνονται.
Τι ονειρεύεται ο Σταύρος Μπένος για του χρόνου;
Ονειρεύεται να έχει ξεκινήσει μια διαδικασία σπονδυλωτή που θα έχει τους εξής τομείς: σπόροι, φυτώρια, συγκροτημένη και οργανωμένη αναδάσωση, αναγέννηση του δάσους και αραιώσεις, νερό που θα είναι χρήσιμο και για το δάσος και για την αντιπυρική προστασία. Και στο τέλος η συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα. Ολο αυτό θα είναι ένα ενιαίο σπονδυλωτό έργο.
Τι χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης  έχει το έργο για το δάσος;
Η πρώτη φάση θα τελειώσει το 2023. Θα έχουμε ένα δυνατό πρώτο δείγμα γραφής. Και σε μια πενταετία θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως.
Και τα έργα για το οδικό δίκτυο;
Μιλάμε για τον δρόμο από την Χαλκίδα ως την Ιστιαία. Ηδη περιφερειακός δακτύλιος προχωράει. Το κομμάτι Ψαχνά-Στοφιλιά έχει προχωρήσει μελετητικά. Από δυόμιση ώρες που είναι σήμερα το Χαλκίδα-Ιστιαία θα είναι μια ώρα και δέκα λεπτά. Συνολικά όλο το πρόγραμμα θέλει μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί, αλλά το πρώτο τμήμα των 35 χιλιομέτρων από τα Ψαχνά ως την Στροφιλιά σε μια πενταετία.
Τα λουτρά της Αιδηψού γιατί δεν λειτουργούν ακόμα;
Ό,τι είναι το Costa Navarino για τη νότιο Πελοπόννησο είναι τα Λουτρά της Αιδηψού για την Βόρειο Εύβοια. Εδώ και χρόνια είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας. Εχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν που πρέπει τώρα να θεραπευτούν. Εμπλέκονται πολλοί φορείς σε αυτό το έργο. Στην ουσία έχουμε τέσσερα βήματα: το πρώτο είναι το ίδιο το υδροθεραπευτήριο. Υπάρχει μια μεγάλη έκθεση σκοπιμότητας που έχει κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Όμως το υδροθεραπευτήριο έχει προβλήματα ως κτίριο. Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να κατεδαφιστεί και να γίνει από την αρχή. Πρέπει να κάνουμε κάτι λοιπόν για να γίνει ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές, πρέπει να αναπλάσουμε την περιοχή της Αιδηψού. Βρήκαμε πόρους από του σπουδαίο κύριο Θανάση Μαρτίνο που μας έδωσε 70.000 ευρώ. Θα έχουμε τη συμμαχία τριών σπουδαίων γραφείων για να κάνουμε μια μεγάλη ανάπλαση  στην περιοχή.
Ποια γραφεία θα αναλάβουν την ανάπλαση;
Το γραφείο του Θύμιου Παπαγιάννη, το γραφείο του Βασίλη Γκοιμήση και ο Κωνσταντίνος Ζέκος ο συγκοινωνιολόγος που κάνει μεγάλα έργα. Και οι τρεις μαζί θα μας δώσουν μια λύση ανάπλασης συνολική για την Αιδηψό. Επίσης θέλουμε ένα ειδικό πλαίσιο κινήτρων για την αναβάθμιση των μικρών ξενοδοχείων της περιοχής. Είναι και αυτό ένα σπονδυλωτό έργο, αλλά ενιαίο. Αν επιτύχει θα είναι το μεγάλο όχημα για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα.
Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης;
Για να κρατώ το κύρος μου θα πω μια δεκαετία.
Σας ακούω να αναφέρεστε συχνά στην στήριξη του Πρωθυπουργού.
Κάθε πολιτικό εγχειρίδιο λέει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας  για να πετύχεις είναι να έχεις την ανώτερη πολιτική στήριξη. Η στήριξη του πρωθυπουργού στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας είναι ουσιαστική όπως και η εμπιστοσύνη που με περιβάλλει.
Από τη στιγμή που εξαρτάται τόσο η συμμετοχή σας από το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, αναρωτιέμαι τι θα συμβεί αν πάμε σε πρόωρες εκλογές και προκύψουν νέες ισορροπίες ή μπούμε σε ένα διάστημα αβεβαιότητας με υπηρεσιακή κυβέρνηση ή συνεργασίας.
Τι ωραία ερώτηση! Η απάντηση είναι ότι η δική μου εμπλοκή τελειώνει όταν εγκριθεί το πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πότε θα συμβεί χρονικά; Πότε τελειώνει η αποστολή σας;
Θα σας δώσω τον οδικό χάρτη. Τώρα τελειώνουν οι μελέτες, ήδη έχει ανέβει η πρώτη για τον Πολιτισμό που είναι οδηγός για τις υπόλοιπες.  Ολες οι μελέτες αυτές και ο οριστικός κατάλογος των έργων του προγράμματος θα τελειώσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε θα έχει εγκριθεί και το περιφερειακό πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδος πάνω στο οποίο θα πατήσουν όλες αυτές οι μελέτες. Αρα δεν χάνουμε ούτε μια μέρα. Και μετά, η διαχειριστική αρχή του προγράμματος θα κάνει πρόσκληση στην περιφέρεια να υποβάλει πρόταση για την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση της Βόρειας Εύβοιας. Είναι η πρόταση που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Μετά θα γίνουν εσωτερικές διαβουλεύσεις, θα οριστεί μια επιτροπή εσωτερικής παρακολούθησης του προγράμματος. Τέλος του 2022 το πρόγραμμα θα έχει εγκριθεί.
Και ο δικός σας ρόλος μετά;
Δεν θα έχω κανένα ρόλο στην ομάδα ανασυγκρότησης. Θα είμαι εκεί όμως με το Διάζωμα. Όλα τα έργα και οι δράσεις θα έχουν δικαιούχους, τους φορείς που θα τα υλοποιήσουν. Αλλού ο δήμος, αλλού κάποιο υπουργείο, αλλού ο ιδιωτικός τομέας. Η χρηματοδότηση θα είναι εγγυημένη. Αρα η αποστολή μου θα έχει ολοκληρωθεί.
Τέλος του 2022 αυτός ο ρόλος λήγει λοιπόν. Αν τον Ιανουάριο έρθει ο Νίκος Ανδρουλάκης και σας πει «βάλε πλάτη για τη νέα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ. Κατέβα στις εκλογές, μπες στο Επικρατείας. Σε έχουμε ανάγκη». Τι θα απαντήσετε;
Εκεί έχω δώσει απάντηση εδώ και 15 χρόνια. Εγώ πάντα ήμουν και θα είμαι σε αυτή την παράταξη. Δεν έχω φύγει ποτέ από παιδί. Πάντα την βοηθάω με τον τρόπο μου και θα συνεχίσω να το κάνω, όχι όμως με υποψηφιότητα. Μου έχει προταθεί από όλα τα κόμματα. Αυτό που δεν μπορεί εύκολα να κατανοηθεί από την απόφασή μου το 2007 που έφυγα από την τρέχουσα πολιτική και μπήκα στη δυναμική πολιτική, είναι ότι ήταν μια απόφαση ζωής, φιλοσοφικής διάθεσης. Μια ακλόνητη απόφαση. Δεν μπορώ να μην υπερασπιστώ τον ίδιο μου τον εαυτό.
Αρνείστε όμως και προτάσεις για υπουργοποίηση. Θα το σκεφτόσασταν τώρα;
Ούτε για αστείο. Από τότε που αποχώρησα από την πολιτική δέχθηκα πρόταση από όλες τις κυβερνήσεις διαδοχικά, ανεξαιρέτως. Πρέπει να σας πω ότι το Διάζωμα ουσιαστικά το ξεκίνησα από το 2000, όταν ήμουν ακόμα υπουργός. Τα ΚΕΠ μου έδωσαν μια ανάσα για να συνεχίσω στο υπουργείο, γιατί ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ήθελα να πετύχει. Για αυτό έμεινα. Από το 2000 πιο πολύ δούλευα για το Διάζωμα παρά για τις υποχρεώσεις της πολιτικής. Είναι ακλόνητο για μένα. Είναι η ίδια μου η ζωή.
*Παρακολουθείστε την εξέλιξη του προγράμματος στο www.evoia-meta.gov.gr
.feat_image img { width: 100%; height: auto; }
Υιοθέτησε ένα Αρχαίο ΘέατροΓίνε Μέλος του Διαζώματος

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
WhatsApp
Skype