Μελισσοκομική Σχολή Ιστιαίας

Τελευταία Ενημέρωση: 13/02/2023

Εξέλιξη Έργου

clock
ΕΝΤΑΞΗ
clock
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ / ΑΝΑΘΕΣΗ
clock
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ / ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
clock
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Προοίμιο
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ίδρυση Σχολής Μελισσοκομίας ΔΙΕΚ (Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης) ΠΕ Εύβοιας, στο πρότυπο των υπόλοιπων 6 σχολών που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ και με τη μέριμνα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Το Στίγμα
Γίνεται η απαραίτητη προετοιμασία για την ίδρυση της Μελισσοκομικής Σχολής από τους συναρμόδιους φορείς.
Το Επόμενο Βήμα
Ίδρυση της Μελισσοκομικής Σχολής.

Φυσικό Αντικείμενο

Το ελληνικό μέλι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα. Επιτυγχάνει πολλά διεθνή βραβεία, μεγάλες εξαγωγές και, γενικώς, θεωρείται από τις πιο πλήρεις και ισορροπημένες τροφές. 

Η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος της οικονομίας που απασχολεί περισσότερους από 7.000 επαγγελματίες μελισσοκόμους. Συμπεριλαμβανομένων των ερασιτεχνών που είτε ασκούν τη μελισσοκομία ως δεύτερο επάγγελμα είτε ως χόμπι, οι συνολικά απασχολούμενοι ανέρχονται σε περισσότερα από 20.000 άτομα.

Αν και οι προηγούμενες γενιές μετέδιδαν τα μυστικά της μελισσοκομίας από πατέρα σε γιο, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει πλέον διαμορφώσει νέες γνώσεις και δεξιότητες, η εκμάθηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει μόνο με εμπειρικό τρόπο. Αντίθετα, απαιτείται συστηματική επιμόρφωση μέσα από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. 

Η μελισσοκομία δεν διδάσκεται μέχρι στιγμής με βάση ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών. Κάποιες γνώσεις μπορεί να αποκτηθούν είτε σε ιδιωτικά ΙΕΚ (Ειδικότητα: Τεχνικός μελισσοκομίας), είτε ως μαθήματα επιλογής στις γεωπονικές σχολές. 

Όμως το σύνολο των γνώσεων που απαιτούνται για να γίνει κάποιος ολοκληρωμένος και ανεξάρτητος μελισσοκόμος, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και θα μπορεί να ιδρύσει και να διαχειριστεί επιτυχώς μια βιώσιμη μελισσοκομική εκμετάλλευση, δεν παρέχονται πουθενά.

Στη βάση των παραπάνω, το προτεινόμενο έργο αφορά στην ίδρυση Σχολής Μελισσοκομίας ΔΙΕΚ (Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης) ΠΕ Εύβοιας, στο πρότυπο των υπόλοιπων 6 σχολών που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ και με τη μέριμνα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ(http://www.nagref.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=295&Itemid=2399). Η Σχολή θα έχει έδρα στην Ιστιαία και θα φιλοξενηθεί σε κτίριο δημοτικού σχολείου που δεν λειτουργεί πλέον και θα διαμορφωθεί κατάλληλα για τη νέα αυτή χρήση. 

Κρίνεται αναγκαίο η μελισσοκομία να ενταχθεί στην επίσημη εκπαιδευτική διαδικασία που θα προετοιμάζει τους μελισσοκόμους της νέας εποχής, παρέχοντας τους όλα τα απαιτούμενα εφόδια και γνώσεις για να δημιουργήσουν σύγχρονες βιώσιμες μελισσοκομικές επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας είναι ιδανική για μια τέτοια δράση, αφού αποτελεί μία εκ των κυριότερων περιοχών παραγωγής πευκόμελου στη χώρα. Ενδεικτικά, τα αντικείμενα κατάρτισης θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτός από τις συνήθεις μελισσοκομικές πρακτικές και μαθήματα μάρκετινγκ, επιχειρηματικότητας, ασφάλεια τροφίμων κ.λπ.

Ταυτότητα του Έργου

Φορέας Χρηματοδότησης:
Τελικός Δικαιούχος:
ΥΠΑΑΤ / ΥΠΑΘ
Φορέας Υλοποίησης:
ΥΠΑΑΤ / ΥΠΑΘ
Προϋπολογισμός Έργου:
€200000
Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα:
2025

Σκοπιμότητα / Αποτελέσματα / Ωφελούμενοι

Η χώρα δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή Σχολή Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Μελισσοκόμων. Όλοι οι υφιστάμενοι, αλλά και οι νέοι που θα εισέλθουν στη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν πρέπει να στηρίζονται μόνο στην παραδοσιακή μετάδοση γνώσης από την προηγούμενη γενιά. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η δομημένη και τυπική εκπαίδευση για την απόκτηση σύγχρονων γνώσεων και την ενίσχυση δεξιοτήτων που απαιτούνται για μια βιώσιμη μελισσοκομική εκμετάλλευση.